“Yutulabilir mide balonları ciddi sağlık riski oluşturdu”

Yutulabilir Mide Balonları Artık Yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda popüler olan yutulabilir mide balonlarını yasakladı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bu uygulamanın ciddi sağlık riskleri olduğunu vurgulayarak, yasağın doğru bir adım olduğunu belirtti. Prof. Dr. Göral, “Endoskopi yapılmadan mideye balon takıldığında kanser, ülser, reflü gibi hastalıkların teşhisi yapılamıyordu” dedi.

Uzmanlar, sağlıklı kilo verme yöntemlerinin uzman denetiminde olması gerektiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Göral, mide balonu uygulamalarının uzmanlık gerektirdiğini belirterek, “Tüm mide balonu uygulamalarında öncelikle hastaya endoskopi yapılması şarttır” dedi.

“Yutulabilir Mide Balonları Yüksek Risk Grubunda”

Prof. Dr. Göral, yutulabilir mide balonlarının ciddi yan etkilere neden olabileceğini belirtirken, “Yutulabilir balonlar, mide yerine yemek borusu ya da 12 parmak bağırsağında açılarak yaralanmalara ve yırtılmalara sebep olabiliyordu” şeklinde konuştu. Ayrıca, mide kanseri gibi rahatsızlıkların kontrol edilmeden uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Göral, erken teşhis şansının kaçırıldığını vurguladı.

Yasağın yerinde bir karar olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, obezite tedavisinde klasik mide balonlarının daha güvenilir ve etkili sonuçlar verdiğini ifade etti. Kilolardan kurtulmak isteyenlerin mutlaka uzman gözetiminde hareket etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Göral, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “mide balonu sistemi” açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Bu maddelere dikkat: “Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilir”

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Bahat, egzamanın genellikle bağışıklık sisteminin verdiği tepkiler sonucu ortaya çıktığını ve çevresel ya da kimyasal etkenlerle şiddetlenebileceğini söyledi. Dr. Bahat, “Metal aksesuar ve tekstil boyasına dikkat edin. Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilirler” uyarısında bulundu.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Sakız çiğnemek baş ağrılarını tetikleyebilir! Doğru kullanıldığında faydası bile var

İster öğle yemeğinden sonra nefesinizi tazelemek için ister bir şeye odaklanmak için çiğniyor olun. Sakız gerçekten ağız sağlığınıza yardımcı mı oluyor mu yoksa içten içe size zarar mı veriyor? Diş hekimliği uzmanlarını sakız çiğnemenin artılarını ve eksilerini masaya yatırdı. İşte tüm detaylarıyla sakız çiğnemenin gerçek yüzü!

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.