“Yutulabilir mide balonları ciddi sağlık riski oluşturdu”

Yutulabilir Mide Balonları Artık Yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, son yıllarda popüler olan yutulabilir mide balonlarını yasakladı. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, bu uygulamanın ciddi sağlık riskleri olduğunu vurgulayarak, yasağın doğru bir adım olduğunu belirtti. Prof. Dr. Göral, “Endoskopi yapılmadan mideye balon takıldığında kanser, ülser, reflü gibi hastalıkların teşhisi yapılamıyordu” dedi.

Uzmanlar, sağlıklı kilo verme yöntemlerinin uzman denetiminde olması gerektiğine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Göral, mide balonu uygulamalarının uzmanlık gerektirdiğini belirterek, “Tüm mide balonu uygulamalarında öncelikle hastaya endoskopi yapılması şarttır” dedi.

“Yutulabilir Mide Balonları Yüksek Risk Grubunda”

Prof. Dr. Göral, yutulabilir mide balonlarının ciddi yan etkilere neden olabileceğini belirtirken, “Yutulabilir balonlar, mide yerine yemek borusu ya da 12 parmak bağırsağında açılarak yaralanmalara ve yırtılmalara sebep olabiliyordu” şeklinde konuştu. Ayrıca, mide kanseri gibi rahatsızlıkların kontrol edilmeden uygulandığını dile getiren Prof. Dr. Göral, erken teşhis şansının kaçırıldığını vurguladı.

Yasağın yerinde bir karar olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, obezite tedavisinde klasik mide balonlarının daha güvenilir ve etkili sonuçlar verdiğini ifade etti. Kilolardan kurtulmak isteyenlerin mutlaka uzman gözetiminde hareket etmeleri gerektiğini belirten Prof. Dr. Göral, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı’ndan “mide balonu sistemi” açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

Related Posts

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.