Yeniden gündemde: Umut hakkı nedir?

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği: Umut Hakkının Yasal Düzenlemesi İçin Acil Adımlar Atılmalı

Özgürlük için Hukukçular Derneği, Abdullah Öcalan’ın ‘umut hakkı’ için gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılması gerektiğini vurguladı. Umut hakkı, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yaptığı ilk çağrıda gündeme geldi.

Bahçeli’nin açıklamasının ardından Abdullah Öcalan’ın umut hakkından yararlanması için AİHM kararı gündeme geldi.

UMUT HAKKI NEDİR, KİMLERİ KAPSIYOR?

Abdullah Öcalan’ın avukatları, 2003’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvuru yaparak, ömür boyu hapis cezasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) işkence ve diğer kötü muameleyi yasaklayan 3. Maddesine aykırı olduğunu belirtti.

AİHM, 18 Mart 2014’te verdiği kararla Abdullah Öcalan’ın şartlı salıverilme hakkına sahip olmaksızın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm edilmesini umut hakkı bağlamında değerlendirerek AİHS’ye aykırı buldu. Bu karar, umut hakkı özelinde Türkiye aleyhine verilmiş ilk karar oldu.

Aynı doğrultuda yapılan başvurular üzerine Hayati Kaytan, Emin Gurban ve Civan Boltan için de AİHM tarafından ihlal kararı verilmiş, ancak kesinleşen ilk karar olan Öcalan 2 kararının üzerinden on yıl geçmesine rağmen Türkiye tarafından söz konusu ihlalleri ortadan kaldırmaya dönük herhangi bir düzenleme yapılmadı. Bunun üzerine AİHM kararlarının yerine getirilip getirilmediğini denetleyen Avrupa Konseyi (AK) Bakanlar Komitesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla ilgili “umut hakkını” doğuracak yasal düzenlemeler ve uygulama değişikliklerinin sağlanması için Türkiye’ye yönelik denetim sürecini başlattı.

Bakanlar Komitesi, Öcalan 2, Kaytan, Gurban ve Boltan v. Türkiye dosya grubu ile ilgili AİHM tarafından verilen kararlara Türkiye’nin uymaması nedeniyle periyodik olarak yaptığı gözden geçirmeyi Eylül ayında gerçekleştirdiği oturumda da yineledi.

UMUT HAKKI İHLALİ

Umut hakkının ihlali, AİHS 3. Madde ile öngörülen işkence ve diğer kötü muamele anlamına gelmekte olup, Türkiye’de bu ihlale maruz kalan kaç mahpusun olduğuna dair ayrıntılı veriler kamuoyu ile paylaşılmamaktadır. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler (BM) İşkenceye Karşı Komite’nin Türkiye’nin Beşinci Periyodik Raporu’nu değerlendirdiği 8 – 26 Temmuz 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 80. Oturumunda Türkiye tarafından sadece mahkumiyetleri kesinleşmiş ve cezalarını çekmeye başlamış 4 binden fazla ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsünün olduğu bilgisi verilmiştir. Nitekim BM İşkenceye Karşı Komite, sözü edilen oturumun ardından 14 Ağustos 2024 tarihinde yayınladığı ‘Sonuç Gözlemleri’nin 16. Paragrafında bu bilgiyi kayıt altına aldı.

İşkenceye Karşı Komite, aynı paragrafta bazı durumlarda herhangi bir salıverilme ihtimalinin dahi bulunmadığı, sosyal temas ve ziyaretleri ciddi şekilde kısıtlayan katı tutukluluk koşullarının söz konusu olduğunu, hatta kısıtlamaların sağlık ortamlarında dahi uygulanmaya devam ettiği ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası rejimine dair endişelerini de dile getirdi.

İşkenceye Karşı Komite, ‘Sonuç Gözlemleri’nin 17. Paragrafında ise Türkiye’ye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldırmak için Ceza Kanunu’nu ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunu’nu gözden geçirmeyi tavsiye etti. Bu bağlamda, Türkiye’yi müebbet hapis ile cezalandırılan mahpusların makul bir süre sonra tahliye edilme veya cezalarında indirim yapılma olasılığına sahip olmalarını sağlamaya davet etti.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

İmamoğlu’ndan Malatya mitingine davet

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Malatya’da düzenlenecek mitinge vatandaşları davet etti.

Gazze’de her gün yeni bir dram

Soykırımcı İsrail, Deyr el-Belah’ta gıda almak için sırada bekleyen 15 kadın ve çocuğu katletti. Han Yunus’ta ise un sırasındayken evi İsrail saldırısına hedef olan engelli baba Mecdi Cadallah, döndüğünde eşinin ve çocuklarının cansız bedeniyle karşılaştı.

Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi yetkilileri tarafından Filistin’e destek gösterilerine öncülük ettiği gerekçesiyle martta gözaltına alınan ve 21 Haziran’da serbest bırakılan Columbia Üniversitesi öğrencisi Mahmud Halil, Trump yönetimine 20 milyon dolarlık tazminat davası açtı.

Fiyatları birden yukarı fırlayacak! Her sabah severek tüketiliyor ama…

Trump’ın bu kritik kararının 1 Ağustos’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. Söz konusu karar ABD’li tüketiciler için arz kesintileri ve daha yüksek fiyatlar endişesi de beraberinde getirdi. Öte yandnan kararla birlikte ithal kahvelere de zam gelmesi …

Mide bulandıran görüntüler: Sakatatçılara satılmak üzere istiflenmiş çürümüş büyükbaş hayvan kafaları bulundu

BAĞ-KUR Sanayi Sitesi’ndeki boş bir tamirhaneden kötü koku geldiği yönündeki şikayet üzerine Gemlik Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile polis ekipleri denetim için söz konusu adrese gitti. Kapısı çilingirle açılan tamirhanede, paletler arasına …

Anne vahşetinde kan donduran itiraflar: Dondurucudaki bebekle yaşamışlar

Ankara’da derin dondurucuda cesedi bulunan erkek bebeğin annesinin, ‘Uyuşturucu ve uyarıcı madde ticareti’ suçundan cezaevinde bulunan ev sahibi Gözde İ. (31) olduğu belirlendi.