Yapay zeka kullanımı eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatıyor

Carnegie Mellon Üniversitesi ve Microsoft tarafından yapılan bir araştırma hızla benimsenen Üretken Yapay Zeka (genAI) araçlarının yaygın kullanımının eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatabileceğini ortaya koydu.

ABD merkezli Carnegie Mellon Üniversitesi ve Microsoft tarafından, haftada en az bir kez ChatGPT veya Copilot gibi genAI araçları kullanan çalışanlar arasında yapılan bir anket ve analizin sonuçlarına ilişkin makale ilgi çekti.

Çalışmaya göre genAI araçlarının kullanımı teknolojinin verimliliği artırırken, aynı zamanda eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerini zayıflatabiliyor ve aşırı bağımlılığa yol açabiliyor.

Konuya ilişkin makalede “Yapay zeka otomasyonun ana ironisi; istisna işlemleri insan kullanıcıya bırakarak, rutin görevleri mekanize etmek, böylece kullanıcıyı yargılarını uygulama ve bilişsel kaslarını güçlendirme fırsatlarından mahrum bırakmak ve istisnalar ortaya çıktığında onları zayıflamış ve hazırlıksız bırakmaktır” ifadeleri kullanıldı.

Çalışmada genAI araçlarını kullanırken çalışanların ne zaman ve nasıl eleştirel düşündüklerini anlamak ve bu araçların kullanımıyla birlikte eleştirel düşünme çabalarının değişip değişmediğini incelemek odak noktası oldu.

Çalışma sonucunda, çalışanların eleştirel düşünmeyi çoğunlukla, yapay zekanın verdiği bilgiler üzerinde inceleme yapmak ve yapay zeka tarafından üretilen içeriği doğrulamak amacıyla devreye aldığı anlaşıldı.

Yapay zekanın doğru kullanımı nasıl olmalı?

Çalışmada yapay zekanın verimli kullanımı için bazı sınırlamaların da altı çiziliyor. Bunlar arasında akıl yürütme modellerini kullanmanın yapay zeka süreçlerini daha şeffaf hale getirmesi nedeniyle kullanıcıların daha iyi gözden geçirme, sorgulama ve çalışmada yapay zekanın en iyi şekilde düşünce ortağı olarak çalıştığı, insanların yaptığı işte tamamlayıcı olarak kullanılmasının verimliliği artırmakla kalmayıp daha daha güçlü sonuçlar elde edilmesinin yolunu açabileceği ifade ediliyor. (ANKA)

 

Related Posts

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti: Öğrenciler keşfedilen bir cisme ‘RTE’ adını verdi

Yozgatlı öğrenciler, 10 yeni gök cismi keşfetti ve keşfedilen asteroitlerden birine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harfleri olan ‘RTE’ adını verdi. Öğrenciler, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) projesi kapsamında analiz ettikleri görüntülerle bu keşfi gerçekleştirerek sertifika aldı.

Araçlarda klima mı yoksa camı açmak mı daha tasarruflu: Cevabını duyan şaşırıyor

Yaz sıcaklarının kendisini göstermesiyle birlikte araç kullanmak daha da zor hale geliyor… Bu durumda sürücülerin elinde klimayı ya da camları açmak gibi iki seçenek bulunuyor. Peki, yakıt tasarrufu için hangi seçenek daha mantıklı?

1 Haziran’dan itibaren, WhatsApp 6 iPhone modelinde çalışmayacak

Dünyaca ünlü anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp 1 hazirandan itibaren 6 iPhone modelinde çalışmayacak.