Sürekli mutsuz mu hissediyorsunuz? Sebebi ‘Distimi’ olabilir

Distimi Nedir ve Nasıl Başa Çıkabilirsiniz?

Oxford Üniversitesi’nde yapılan son araştırmalara göre, yaşam tarzı ve çevresel faktörler, kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini belirleyebilir. Sigara, kötü beslenme, sosyoekonomik durum ve hayata bakış açısı gibi etkenler, genel sağlık üzerinde önemli bir rol oynamaktadır.

Daily Mail’de yer alan habere göre; depresyon, bazı insanlar için klinik olarak belirlenemeyen ancak sürekli bir karamsarlık içinde yaşayan bireyler için önemli bir sorun olabilir. Bu durum tıp literatüründe “distimi” olarak adlandırılır ve sürekli düşük ruh hali, yaşamdan keyif almama ve üretkenlikte azalma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Malesef, distimi yaşayan kişiler genellikle tedavi aramazlar çünkü günlük işlerine devam edebilirler. Çevrelerindeki insanlar genellikle onları sadece “mutsuz” veya “huysuz” olarak tanımlarlar. Ancak yapılan son araştırmalar, düşük ruh halinin yaşam süresi üzerinde bile etkili olabileceğini göstermektedir.

Distimi ile nasıl başa çıkabilirsiniz? Bilişsel davranışçı terapi (CBT) uzmanlara göre etkili bir yöntem olabilir. Bu terapi, olumsuz düşünceleri sorgulamaya ve daha sağlıklı bir bakış açısı geliştirmeye yardımcı olabilir.

Ayrıca, distimi ile başa çıkmak için bazı pratik öneriler de mevcuttur. Düşünceleri kağıda dökmek olumsuz düşüncelerle mücadele etmenin bir yoludur. Olumsuz düşünceleri sorgulamak, olumlu düşünmeyi alışkanlık haline getirmek ve gün sonunda en az üç güzel şeyi hatırlamak da distimi ile mücadelede yardımcı olabilir.

Son olarak, hayal kırıklıklarını kabul etmek önemlidir. Hayatta herkesin karşılaşabileceği olumsuz durumları kabullenmek, ruh sağlığını korumak için önemli bir adımdır.

Related Posts

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.