Sınav sistemi dijitalleşiyor… ÖSYM yine ‘kendi başına’ karar alıyor

ÖSYM, 2028’e kadar üniversite sınavlarını dijital ortamda ve kapsamlı dil becerilerini değerlendirebilecek şekilde yapmayı hedefliyor. Bu doğrultuda, 2025 Nisan ayında e-TEP ile 4 dil becerisinden oluşan bir sınav yapılacak. Bu kapsamda e-TEP’in ilk deneme sınavı 2023 yılında gerçekleştirilmişti.

Ancak sınavın ne kadar başarılı olduğuna dair detaylı bilgiler kamuoyu ile paylaşılmamıştı. Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, belirsizlikler halinde tartışılan sınav sistemini Cumhuriyet’e değerlendirdi. Gülez, böyle köklü bir değişiklik yapılırken eğitimin bütün bileşenlerinin görüşlerinin alınması gerektiğini belirterek, eğitim sisteminin buna uygun olmadığına değindi.

‘BEN YAPTIM OLDU’ MANTIĞI

Mevcut sistemi güçlendirecek soru kapasitesini güçlendirmek, sınav merkezi güvenirliğini arttırmak gibi öneriler yerine yeni bir sistem getirmenin doğru olmayacağını söyleyen Gülez, “Tek bir sınav çocukların kaderini belirliyor. Bu kadar köklü bir değişiklik için önce pilot uygulama yapılmalı, sonra geri dönüşlerle düzenlemeler yapılmalı. Ama bizim eğitim sistemimiz, iktidarların ‘Ben yaptım oldu’ mantığında müdahalesine açık durumda. Müfredatımız, geçen dönem ortaya çıkan Maarif Eğitim Modeli’yle birlikte kimsenin görüşü alınmadan değiştirildi. Biz, bunlardan kamuoyuna duyurulduktan sonra haberdar oluyoruz. Eleştirilerimizi sunuyoruz, fakat dikkate alınmıyor. Eğer köklü bir değişiklik yapılacaksa, bizlerden fikir alınmalı” dedi.

SİSTEM ÖĞRENCİYE UYGUN MU?

Gülez, “Öğrencilerin daha önce karşılaşmadıkları bir sistem, bu yüzden zorlayıcı. Lisede son iki yıldır bu sistem uygulanıyor ama sınava girecek öğrenciler arasında mezun veya hiç böyle bir sistemden geçmemiş öğrenciler var. Siz onlara ‘Ben seni 4 dil becerisi üzerinden sınava alıyorum’ diyorsunuz. Bu, çocuk da tabii ki psikolojik bir sıkıntı yaratacaktır. Üniversite sınavında bütün öğrencileri kapsayan, düşünen bir değişikliğe gidilmeliydi” ifadelerini kullandı. “Sistem başarılı da olabilir, başarısız da; ama bizim ülkemizdeki sıkıntı, sistemin kökten ve kimseye sorulmadan değiştiriliyor olması” diyen Gülez, çözümün yeni bir sisteme gidilmekten ziyade mevcut sistemdeki eksikliklerin tamamlanması olduğunu savundu. ANKARA/Cumhuriyet

YENİ PLANIN HEDEFLERİ NELER?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) 2024-2028 stratejik planı geçen yıl yayımlandı. Bu doğrultuda ÖSYM, dijitalleşme, yenilenme ve uluslararası standartlara ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Plan kapsamında, elektronik sınav uygulamasını yaygınlaştırmak, 4 dil becerisini (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) ölçen sınav yapmak, soru havuzunun kapasitesini güçlendirmek, aday bilgilendirme ve memnuniyetini arttırmak, sınav merkezi ve güvenliğini arttırmak, ölçme, seçme ve yerleştirme sürecini iyileştirmeye yönelik projeler yürütmek amaçlanıyor.

Related Posts

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden ortak açıklama: Rektör atamalarına dair yasa bir demokrasi ayıbıdır!

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden ortak açıklama: Rektör atamalarına dair yasa bir demokrasi ayıbıdır!

15 Temmuz resmi tatil mi, hangi güne denk geliyor? Hafta sonuyla 4 gün tatil ihtimali! İşte 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü tarihiyle ilgili detaylar

15 Temmuz hangi güne denk geliyor? 15 Temmuz resmi tatil mi bankalar ve resmi daireler açık mı? Temmuz ayında tatil planı yapacaklar merak içerisinde bu soruların cevabını araştırıyor. Merak edilen sorular resmi tatil takviminin açıklanmasıyla birlikte cevabını buldu. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi? 15 Temmuz tatili hafta sonuyla birleşerek 4 gün olur mu? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…

Eğitimde niteliğin adresi Varlık Lisesi 14. yılında hâlâ “Varım” diyor

Ankara’da 2010 yılında temelleri atılan ve felsefi bir vizyonla eğitim dünyasında yerini alan Özel Varlık Anadolu Lisesi, dershane geçmişinden özel lise kimliğine uzanan yolculuğunda nitelikli eğitim anlayışıyla dikkat çekiyor. “Eğitimde Niteliğin Adresi” sloganıyla öne çıkan kurum, sosyal sorumluluk projeleri ve veri temelli eğitim modeliyle sektöre yeni bir soluk getiriyor.

İlaç raporları uzatıldı mı? Sağlık raporu süresi ne zaman sona erecek? 2025 İlaç rapor süresi…

İlaç raporları geçerlilik süresi, 2025 Haziran ayı sonu gelirken gündeme geldi. Kronik hastalığı bulunanlar ve sürekli ilaç kullanmak durumunda olanlar için sağlık raporunun geçerlilik süresi yakın zamanda dolacak. Sağlık Bakanlığından konuyla ilgili olarak açıklama geldi ve raporlar için yeni uygulamanın hayata geçirildiği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, kronik hastalığı olan vatandaşların, daha önce geçerlilik süresi Haziran sonuna kadar uzatılmış ilaç raporları için 9 aylık, engelli vatandaşların raporları içinse 12 aylık “Rapor Yenileme” takvimi oluşturuldu. Ayrıca SGK’dan da ilaç raporlarıyla ilgili olarak duyuru yapıldı. Peki ilaç raporları uzatıldı mı? Sağlık raporu süresi ne zaman sona erecek? İşte ayrıntılar…

Marx’tan Napolyon’a, Fidel’den Atatürk’e devrimci sofraları; Umur Talu ve Bengi Başaran’ın kaleme aldığı ‘Devrim Mutfağı’ raflarda

Marx’tan Napolyon’a, Fidel’den Atatürk’e devrimci sofraları; Umur Talu ve Bengi Başaran’ın kaleme aldığı ‘Devrim Mutfağı’ raflarda

Haluk Bilginer ile Feyyaz Yiğit aynı filmde

Haluk Bilginer ile Feyyaz Yiğit aynı filmde