Siirt’te Marangozluk Tehlikede

Siirt Marangoz Ustaları Çırak Bulamıyor

Siirt’te marangoz ustaları, ata mesleklerini devam ettirecek yeni çırak bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Siirt’te geçmişte 20’den fazla esnafın faaliyet gösterdiği tarihi Marangozlar Çarşısı’nda şu anda sadece 5 kişi mesleği sürdürüyor. Ustalar, dede veya babalarından devraldıkları mesleği aktaracak çırak bulamamanın üzüntüsünü dile getiriyorlar.

Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Cemal Koyuncu, yaptığı açıklamada, geçmişte 450 üyeye sahip marangozlar odaının şu anda sadece 5 esnafı kaldığını belirtti.

Çırakların yetişmemesinin sebebinin iş bulunamamasından kaynaklandığını ifade eden Koyuncu, “Marangozlar Odası büyük bir teşkilat halindeydi ancak şu anda işçi bulmakta zorlanıyorlar. Eskiden her çalışana 6-7 işçi düşerken, şimdi durum farklı. Gelir azalınca işçi bulmak da zorlaştı.” dedi.

Marangozlar Çarşısı’ndaki usta İlhan Marangoz (55) da ailesinden devraldığı mesleği üçüncü kuşak olarak sürdürdüğünü belirtti. Babasından aldığı mesleği 45 yıldır sürdüren Marangoz, ahşap işlerinden geçimini sağladığını söyledi.

İlerleyen zamanlarda ata mesleğini devam ettirmeyi istediğini belirten Marangoz, mesleğin ilerleyen nesillere aktarılamamasının üzücü olduğunu vurguladı.

Marangoz ustası Fatih Yeşilkök (54) ise babasıyla beraber uzun yıllardır mesleği sürdürdüğünü ancak son yıllarda çırak yetiştirmenin zorlaştığını söyledi. İş olmaması sebebiyle çırak yetiştiremediğini ifade eden Yeşilkök, mesleği sevdiğini ve devam ettirmeyi planladığını belirtti.

Related Posts

Kripto yatırımcıları dikkat: Bugün o işlem için son gün!

Binance TR, kullanıcılarına kimlik doğrulama işlemlerini tamamlamaları için uyarıda bulundu. Yasal düzenlemeler doğrultusunda, bugün işlemlerini tamamlamayan kullanıcıların hesapları geçici olarak durdurulacak.

IMF’den ‘ticari uzlaşı’ çağrısı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, belirsizliğin çok maliyetli olduğunu vurgulayarak, hızlı bir şekilde gerilimlerin çözülmesi ve ticaret politikalarında uzlaşılması çağrısında bulundu.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Çin’den ABD’ye çağrı: Ticaret savaşını bitirmek için tüm gümrük vergilerini kaldırın!

Çin, ABD ile süren ticaret savaşının sona ermesi için Washington’a “Tek taraflı gümrük vergilerini tamamen kaldırın.” çağrısında bulundu. Görüşmelerin yapılmadığını vurgulayan Pekin, Trump’ın temas açıklamalarını da yalanladı.

Bakan Uraloğlu, depremden sonra çekmeyen GSM operatörleriyle toplantı yapacak

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, dün İstanbul’da meydana gelen 6.2’lik depremin ardından vatandaşların iletişim sorunu yaşamasına neden olan GSM operatörlerinin yetkilileriyle bugün toplantı yapacak.

İşçi ve memur konfederasyonları 23 Nisan’ı kutladı: Memur-Sen’den yine Atatürk’süz mesaj

İşçi ve memur konfederasyonları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. En fazla üyeye sahip memur konfederasyonu olduğu için toplu sözleşme masasında “yetkili konfederasyon” konumunda bulunan Memur-Sen, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlama mesajında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ismine yer vermedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir