Serbest bölgeler rekor kırdı: Mayıs ayı ihracatında tarihi zirve

Serbest Bölgeler, Türkiye İçin Önemli Bir İhracat Kapısı Olmaya Devam Ediyor

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, serbest bölgeler Türkiye’nin yatırım, üretim ve ihracatına büyük katkı sağlıyor. Geçen yıl mayıs ayında 1 milyar 60 milyon dolar olan serbest bölgelerin ihracatı, geçen ay yüzde 11,2 artarak 1 milyar 180 milyon dolara ulaştı. Bu rakam, serbest bölgeler tarihinin en yüksek mayıs ayı ihracatı olarak kaydedildi.

Serbest bölgeler, dış ticaret dengesine de güçlü katkı sağlıyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 163’e yükselirken, dış ticaret fazlası 244 milyon dolardan 456 milyon dolara yükseldi.

En Fazla İhracatı Ege Serbest Bölgesi Yaptı

Geçen ay en fazla ihracatı yapan bölge, 288 milyon dolarla Ege Serbest Bölgesi oldu. Bölge, ihracatını geçen yıla göre yüzde 14,4 artırarak liderliğini korudu.

Geçen Yıla Göre İlk Beş Ayda Yüzde 4 Artış

Serbest bölgeler, ekonomik dinamizmi ve üretim gücünü gösterirken, yılın ilk yarısında da ihracattaki ivmesini sürdürüyor. Ocak-mayıs döneminde yapılan ihracat yüzde 3,9 artarak 5,25 milyar dolara çıktı, bu da tüm zamanların en yüksek ihracat seviyesi oldu.

Serbest bölgeler, Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren illeri olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir’in ardından yer alarak önemli bir konuma sahip.

Türkiye’de Toplam 19 Serbest Bölge Bulunuyor

Türkiye’de 1985 yılında açılan ilk serbest bölgenin ardından toplamda 19 serbest bölge bulunmaktadır. Bu bölgelerde faaliyet gösteren 2 bin 18 firma sayesinde yaklaşık 100 bin kişiye istihdam sağlanırken, ülke ihracatının yüzde 5’i buradan gerçekleştiriliyor.

Serbest bölgeler, yüksek teknolojili ürün ihracatında önemli bir rol oynuyor. Bu yılın ocak-mayıs döneminde yapılan ihracatın yüzde 57’si orta-ileri ve yüksek teknolojili ürünlerden oluşmaktadır.

Ticaret Bakanlığı, yeni serbest bölgelerin faaliyete geçirilmesiyle teknoloji odaklı ve yüksek katma değerli üretime dayalı stratejik ihracat üsleri oluşturma hedefinin devam edeceğini vurguladı.

Related Posts

Boğaz’daki yalıların ardından İstanbul Park da Serkan Yazıcı’ya gitti

CHP Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı: TOSFED’in başkan vekili Nisa Ersoy, pistin devrine karar veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yengesi. Bu bilgi bile sürecin ne kadar etik dışı olduğunu göstermeye yeterlidir

Bakan Bayraktar: Doğal gaz tedariki noktasında herhangi bir sıkıntı olmayacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Doğal gaz tedarikimiz noktasında herhangi bir sıkıntı olmayacağını ifade ettim. İran’dan önemli bir miktarda gaz alıyoruz. Bununla ilgili alternatifleri de kurduğumuz altyapı sayesinde ikame edebileceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

Tarım ÜFE mayısta arttı

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE), mayısta bir önceki aya göre yüzde 0,23, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 28,96 artış gösterdi.

Suudi AviLease’ten Airbus’a 40 uçaklık dev sipariş

Paris Air Show’da imzalanan anlaşmayla AviLease, Airbus’tan 10 adet A350F kargo uçağı ve 30 adet A320neo siparişi verdi.

Cari açık nisanda 7,86 milyar dolar oldu

Cari açık nisanda 7,86 milyar dolar oldu

Otomotiv üretiminde yüzde 1,4’lük düşüş

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın ilk 5 aylık döneminde otomotiv ihracatı adet bazında geçen yılın aynı dönemine yüzde 5 artarak 440 bin 221 oldu