Nadia Murad’dan Musk’a yanıt: Ezidilere yapılanlar kimsenin başına gelmemeli

Ezidi İnsan Hakları Savunucusu Nadia Murad, Elon Musk’ın Yorumlarına Yanıt Verdi

ABD’li milyarder Elon Musk’ın, “Ezidilerin başına gelenler bir gün Avrupa’nın da başına gelebilir mi?” sözlerine, Ezidi insan hakları savunucusu Nadia Murad’dan güçlü bir yanıt geldi. IŞİD’in Irak’ta gerçekleştirdiği Ezidi Soykırımı’ndan kurtulan ve Nobel Barış Ödülü sahibi olan Murad, Musk’a “IŞİD’in bize yaptığı vahşet, barbarlık ve insanlık dışı uygulamalar kelimelerle tarif edilemez. Ezidilere yapılanlar hiçbir topluluğun başına gelmemesi gereken şeylerdir” şeklinde cevap verdi.

‘Tek Bir Açıklama veya Görüntüyle Anlatılamaz’

Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi Murad, Musk’ın sorusuna X platformu üzerinden karşılık verdi. Murad, Ezidilere yapılan soykırım ve insanlık dışı uygulamaların, hiçbir topluluğun maruz kalmaması gereken bir trajedi olduğunu vurgulayarak, “Yaşananlar çok daha derin ve kelimelerle anlatılamayacak kadar acı verici. IŞİD’in bize yaptığı vahşet, barbarlık ve insanlık dışı uygulamalar tarif edilemez. Ezidilere yapılanlar hiçbir topluluğun başına gelmemeli. Erken belirtileri gözlemleyerek soykırım ve cinsel köleliği önleyebiliriz” dedi.

Musk, Grok’a Ne Sordu?

Elon Musk, kendi sosyal medya platformu X’te Ezidiler hakkında yapay zeka Grok ile bir diyalog başlattı. Musk, Grok’a “Ezidilerin başına ne geldi?” diye sorduğunda, Grok Ezidileri tanıtarak, “Ezidiler, 2014’te Irak’ın Şengal bölgesinde ciddi şiddet ve baskıya maruz kalan dini-etnik bir azınlıktır” yanıtını verdi.

Grok, 2014 yılında IŞİD’in Ezidi toplumuna yönelik gerçekleştirdiği soykırımı detaylandırarak, “Saldırı, ciddi can kaybına, zorla dini değişime, binlerce Ezidi kadının ve çocuğun cinsel köleliğe ve kaçırılmasına sebep oldu. Ayrıca yaklaşık 50 bin kişi sığınak arayışında Şengal Dağı’na ve diğer bölgelere kaçtı” ifadelerini kullandı.

Grok, IŞİD üyelerinin bazılarının Avrupa’ya kaçtığını ve bazılarının Avrupa’ya geri döndüğünü belirtti. Musk, bu yanıtı paylaşarak, “Ezidilerin maruz kaldığı olayların Avrupa’ya sıçraması mümkün mü?” şeklinde bir soru yöneltti.

(ALINTI)

Related Posts

Ankara’da “Kral’ın Doğum Günü” resepsiyonu

Birleşik Krallık’ın Milli Günü olarak kutlanan “Kral’ın Doğum Günü” vesilesiyle Ankara’daki Büyükelçilik Konutu’nda düzenlenen resepsiyonda, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki stratejik iş birliği vurgulandı. Resepsiyona çok sayıda yabancı misyon temsilcisinin yanı sıra Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay da katıldı.

CHP’li Nazlıaka: Her dört çocuktan biri çalışmak zorunda kalıyorsa, 2025 aile yılı değil; çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edilmeliydi!

CHP’li Nazlıaka: Her dört çocuktan biri çalışmak zorunda kalıyorsa, 2025 aile yılı değil; çocuk işçiliği ile mücadele yılı ilan edilmeliydi!

Hacettepe’de 100 öğrenciye İmamoğlu soruşturması: ‘Rektörün helvası’ suç oldu

Hacettepe Üniversitesi yönetimi, protesto amacıyla “rektörün helvası” ismiyle kavurdukları helvayı dağıtan öğrencilere soruşturma açtı. Öte yandan 100 öğrenciye de soruşturma açıldığı öne sürüldü.

Son ankette AKP’de kale kalmadı! CHP o illerde farkı açtı

ORC Araştırma’nın beş büyükşehirde yaptığı son seçim anketlerde CHP, AKP’yle olan farkı açtı. Özellikle son genel seçimde Cumhur İttifakı’nın birinci olduğu Adana’daki sonuç dikkat çekerken Malatya’daki farkın yüzde 40’lardan 12’ye düştüğü görüldü.

Gazze’nin sesi olmuştu: Ünlü rapçi Macklemore’un evi soyuldu

ABD’nin Seattle eyaletinde “Macklemore” olarak tanınan rapçi Benjamin Hammond Haggerty’in evinin soyulduğu bildirildi. İki hırsızdan birinin, bakıcı kadını etkisiz hale getirdiğini ve diğer hırsızın da “binlerce dolar değerindeki eşyayı” çaldığı aktarıldı. Müzik kariyerine 2000’li yıllarda başlayan Macklemore, İsrail’in Gazze’ye yönelik soykırım saldırılarını en üst perdeden eleştiren sanatçılardan olmuş, gelirlerinin bir bölümünü Filistinlilere bağışlamıştı.

Tayvan’da 6,4 büyüklüğünde deprem

Tayvan’da 6,4 büyüklüğünde deprem