Kopya çektiği için üniversiteden atıldı, hile yapmak için yapay zeka geliştirdi

Öğrenciler Artık Hile Yapmak İçin Yapay Zeka Kullanıyor!

ChatGPT ilk çıktığında, bazı okullar öğrencilerin yapay zekayı hile yapmak için kullanabileceği endişesiyle AI aracını hemen yasaklamıştı. Bugünse, özellikle hile yapmak için yapılmış yeni bir AI aracı öğrencilerin gözdesi olmuş durumda.

Aslında, Cluely isimli hile amaçlı yapay zeka servisini geliştiren iki üniversite öğrencisinden biri, kopya nedeniyle Columbia Üniversitesi’nden atılmış bir öğrenci. Bu yapay zeka algoritmasının ilk çıkış noktası ise, üniversitedeki öğrencilere Amazon’da işe girmek için yaptıkları online mülakatta hile yapmalarına yardım etmesi için geliştirilmiş olması. Üniversite yönetimi bunu öğrendiğinde de yapay zeka algoritmasını geliştiren öğrenciyi okuldan atıyor.

Ancak bu öykü yapay zeka yatırımcıları tarafından bu kadar tepki görmedi. Hatta yatırımcılar, Cluely’nin geliştirilmesine ortak olmak için 5.3 milyon dolar para yatırdı. Şimdi ortaya çıkan ürün, iş görüşmelerinde veya online okul sınavlarında hile yapmaya yardımcı olmanın dışında, başka yeteneklere de sahip.

Şu anda Mac’lerde bulunan Cluely uygulaması, Zoom görüşmesindeki diğer kişinin göremediği bir tarayıcı içi pencerede çalışıyor. Yapay zeka, diğer kişinin söylediklerini dinliyor, bu konuşmayı metne dönüştürüyor ve bu konuşmayı analiz ederek kullanıcıya vermesi gereken cevabı oluşturuyor. Yani karşı taraftaki sınavcının sorduğu soruların cevabını anında kullanıcının karşısına çıkarıyor.

İşe Girmek İsteyenlerin Dikkatine!

Öte yandan, bu yapay zeka servisinde ciddi bazı yasal sorunlar var. Cluely kullanmak, her şeyi kaydeden ve ardından bu verileri buluta gönderen bir üçüncü tarafı görüntülü aramaya dahil etmek anlamına geliyor. İki kişinin arasındaki iletişimi kaydetmek ve bunu izinsiz olarak üçüncü taraflara dinletmek ise ABD ve Türkiye dahil pek çok ülkede yasak ve ciddi bir suç. Yani, işe girmek isteyen kullanıcılar daha ilk dakikadan suç işleyerek bu işe girmeye çalışıyor.

Bu hem etik olarak ciddi bir sorun hem de yasal açıdan büyük bir risk taşıyor. Eğer şirket durumu fark ederse, katılımcı genç hayatının geri kalanını sabıkalı biri olarak yaşamak zorunda kalabilir.

Related Posts

KKTC’nin fiber altyapısı için imzalar atıldı

Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükûmeti arasında, KKTC’nin fiber optik altyapısının geliştirilmesi ve fiber optik kablolar üzerinden sunulan hizmetlerin hanelere ve işletmelere götürülmesi kapsamında yapılacak çalışmalara ilişkin protokol imzalandı. Gerçekleştirilen protokol ile KKTC’nin fiberleşme sürecini Türk Telekom gerçekleştirilecek.

NASA’nın 2 bin 145 çalışanı işten ayrılabilir

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin federal işgücünü azaltmaya yönelik çalışmaları kapsamında, ABD Havacılık ve Uzay Dairesinin (NASA) 2 bin 145 üst düzey çalışanının işten ayrılmaya hazırlandığı iddia edildi.

Yağmur Drone’ları durdurabilir mi? İşin uzmanları anlatıyor

Gökyüzünü fetheden drone teknolojisi, tarımdan arama-kurtarmaya, film çekiminden lojistiğe kadar birçok alanda vazgeçilmez bir araç haline geldi. Ancak yağmurlu havalarda drone uçurmak, hem cihazın güvenliği hem de uçuş performansı açısından ciddi …

Bilim insanları cevapladı: ‘Şeytan Kulesi’ gerçekten taşlaşmış dev bir ağaç mı?

Wyoming’deki ünlü doğal oluşum Şeytan Kulesi’nin taşlaşmış bir ağaç olduğu yönündeki iddialar sosyal medyada gündem oldu. Ancak bilim insanlarına göre bu iddia, jeolojik verilerle çelişiyor. Şeytan Kulesi’nin kökenine dair gerçekler haberimizde.

Dünyaca ünlü yatırımcı tarih ve fiyat verdi: Her evde olacak

Dünyaca ünlü girişimci ve yatırımcı Vinod Khosla, insan benzeri robotların hayatımıza girmesinin artık çok yakın olduğunu söyledi. OpenAI, DoorDash, Block ve Impossible Foods gibi şirketlere yaptığı yatırımlarla tanınan 70 yaşındaki Khosla, “Robotikte de ChatGPT anı yakındır, 2-3 yıl içinde bunu göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Binlerce lira verilen cihaza şikayet yağdı: Alev gibi oluyor

Oyun dünyasında büyük beklentilerle piyasaya sürülen Nintendo Switch 2, şimdi kullanıcı şikayetleriyle gündemde. Binlerce lira ödeyerek konsolu edinen oyuncular, cihazın oyun sırasında adeta “alev gibi” olduğunu belirtiyor.