Kayıt dışı denetimlerde 7,4 milyar liralık ceza kesildi

GİB 2024 Yılında 1,1 Milyon Saha Denetimi Gerçekleştirdi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), 2024 yılında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yaptığı saha denetimleriyle dikkat çekti. Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağını önlemek amacıyla analizler yaparken, uyumsuz mükellefleri belirlemek için çalışmalar yürütüyor. Ayrıca, ihbar ve şikayetlerle gelen öneriler de dikkate alınarak denetim alanları belirleniyor.

2024 yılında GİB, KDV oran uyumsuzluğu, belge düzeni ve kayıt dışılığa neden olabilecek diğer unsurları detaylı bir şekilde inceledi. Bu denetimler kapsamında bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerine de özel bir önem verildi.

Toplamda 1 milyon 125 bin 410 saha denetimi gerçekleştirilirken, denetimler sonucunda tespit edilen uyumsuzluklar nedeniyle 7,4 milyar lira ceza kesildi. Ayrıca, 32 bin 255 kişinin tamamen kayıt dışı çalıştığı belirlendi ve bu kişilere toplamda 10 milyar lira vergi tahakkuk ettirildi.

Kira Beyan Eden Sayısı Arttı

Başkanlık, kira gelirlerine yönelik çalışmalar kapsamında içinde kiracı bulunan 425 bin konutta yoğun bir denetim gerçekleştirdi. Bu çalışmalar sonucunda 376 bin yeni mükellef beyanname vermeye teşvik edildi ve bir önceki yıla göre yüzde 26’lık bir artışla beyanname veren mükellef sayısında önemli bir büyüme sağlandı.

Ayrıca, geçmiş yıllara ait kira beyannamelerini vermeleri için 55 bin mükellef teşvik edildi ve bu beyannameler sonucunda 3,1 milyar lira kira geliri beyan edildi. GİB, bu yıl da kira gelirlerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi için benzer çalışmaları sürdürecek.

Bandrollü Ürünlere Özel Takip

GİB, tütün ve alkollü içkilerde bandrol uygulamasını başlattığı 2007 yılından bu yana kaçak ürünlerin tespit edilmesi konusunda önemli bir rol oynuyor. Bandrol ekipleri, 2024 yılında 16 milyondan fazla sigara ve alkollü içki ile 600 milyon dal makaronu denetledi. Bu denetimler sonucunda kaçak olduğu belirlenen 2 milyon sigara ve alkollü içki ile 120 milyon dal makaron, adli sürece katkı sağlamak amacıyla kolluk kuvvetlerine bildirildi.

132,5 Milyar Liralık Kayıt Dışı Hasılat İçin İzaha Davet

GİB tarafından nakit kullanımının yoğun olduğu sektörlerde izahat talepleri ve gönüllü uyum süreçleri başlatıldı. Fiziki ve sanal POS cihazlarının yanlış kullanımı ile IBAN üzerinden yapılan tahsilatlarla kayıt dışı bırakılan hasılatlar analiz edildi ve mükelleflerden gerekli açıklamalar istendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinin önemine vurgu yaparak, vergiye gönüllü uyumunun önemli olduğunu belirtti. Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelede ısrarlı olacaklarını ve vergi kaçakçılarına karşı etkin önlemler almaya devam edeceklerini dile getirdi.

Related Posts

AYM’den emsal karar: Arabulucunun hatası yargı yolunu kapatamadı!

Anayasa Mahkemesi, arabulucunun yaptığı tarih hatası yüzünden işe iade davası reddedilen işçinin mahkemeye erişim hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AYM, işçiye 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Dezenflasyon sürecinde emin adımlarla ilerlerken, önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasını daha da güçlendirecek adımlarımızla işsizliği azaltmayı, insan odaklı ve kapsayıcı kalkınma politikalarımız ile sosyal refahı kalıcı olarak artırmayı amaçlıyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Bakan Işıkhan, işsizlik verilerini değerlendirdi: İstihdam sayısı 100 bin kişi artarak 32 milyon 519 bin kişiye ulaştı

Bakan Kacır: Yaz Akademileri, 7’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerimize kapılarını açıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Kimya, Fizik, Biyoloji ve Matematik Yaz Akademileri, TÜBİTAK destekli Bilim Merkezlerimizde 7’nci ve 8’inci sınıf öğrencilerimize kapılarını açıyor” dedi.

ABD ekonomisi 2025’in ilk çeyreğinde küçüldü

ABD ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,5 ile tahminlerden fazla küçülme kaydetti.

Dolar endeksinde şaşırtan durum! Son 3 yılda ilk kez…

ABD dolarının avro, İsviçre frangı, Japon yeni, Kanada doları, İngiliz sterlini ve İsveç kronu karşısındaki değerini ölçmek için kullanılan dolar endeksinde ABD Başkanı Donald Trump’ın Fed Başkanlık görevi için erken hareket etme endişeleri ve Fed’in …