Kaçak yapı inşa eden liman işletmesine CHP’li Başkan ‘dur’ dedi

Derince Limanı’nda Kaçak Yapılar Tespit Edildi

Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, Derince limanında faaliyet gösteren Safi Derince Uluslararası İşletmeciliğinin ruhsatsız ve iskansız bir şekilde faaliyet gösterdiğini ve limanda 8 kaçak yapı inşa ettiğini belirledi.

Belediye, işletmeye ruhsat başvurusu yapmalarını talep etti ancak işletme, çıkan harç fiyatını beğenmediği ve ruhsata tabi olmadıklarını iddia ederek başvuruyu iptal etti.

Bunun üzerine Derince belediyesi, faaliyetlerin kıyı kanunu ve mevzuatlara aykırı olduğu gerekçesiyle liman işletmecisi hakkında işlem başlattı.

Safi Derince Uluslararası İşletmeciliği, ruhsat alınmaması durumunda bir hafta içerisinde Derince Belediye tarafından mühürleneceği konusunda uyarıldı.

“SAFİ PORT RUHSAT HARCINI BEĞENMEDİ BAŞVURUSUNU İPTAL ETTİ”

Derince Limanı’nda faaliyet gösteren işletmenin denizi doldurduğunu belirten Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, “Bundan 11 yıl önce Derince’de kurulan ve Türkiye Demir Yollarına ait liman işletmeciliğini 39 yıllığına özelleştirme idaresinden kiralayan Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği o günden beri Derince belediyesinin otoritesini yok sayarak kendini kanunların ve hukukun üstünde sayarak istediği bütün yapıları denetimden uzak, halktan uzak, gözden uzak bir şekilde denizimizi doldurmaktadır. Kıyı kanununa 3194 sayılı İmar kanuna ve yargı kararlarına göre ruhsat alınması gerekli sabit olmasına rağmen bahse konulu şirket üzerine düşen sorumluluğu ısrarla yerine getirmemektedir. Herhangi bir Türkiye Cumhuriyet vatandaşının en basit inşaat talebi dahi yada belediyemizin kendine yapmış olduğu inşaat, belediye dışındaki hastaneler, milli eğitime bağlı okullar dahil hepsinin ruhsata tabi olduğu bir yerde limanın ve liman üzerindeki yapıların ruhsata tabi olmaması düşünülemez mevzuatta aykırılık teşkil etmektedir. Bizlerde sınırlarımız dâhilinde olan ve kıyı ve belediye kanununa göre mücavir alanımızda bulunan bütün yerlerin belediye yetki ve sorumluluğunda olduğunu söyleyerek kendilerine, yapılarla ve dolguyla ilgili belediyeden ruhsat almaları gerektiğini söyledik. İlgili kanunlara göre bunları kendilerine ilettiğimizde 11’inci ayda belediyemize ruhsat almak için başvurdular. Bu başvuru üzerine harçları beğenmeyip ruhsata tabi olmadıklarını söyleyerek geri gittiler” şeklinde konuştu.

“KİMSE HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR HUKUKİ İŞLEM BAŞLATACAĞIZ”

Safi Port işletmesiyle ilgili hukuki işlem başlatacaklarını belirten Gökçe, “Bizlerde bunun üzerine geçen hafta ilgili yerde yapı kontrol elemanlarımız vasıtasıyla bölgede yapılan yapıların tespitini yaptık. Bunun üzerine Safi Derince Uluslararası İşletmeciliği 19 Şubat’ta talihsiz bir açıklama yaptı. Bu açıklama Derince halkının, yargının ve devletin üstünde gören bir anlayışla alınan bir metin olduğunu kamuoyu tarafından esefle karşılandı. Safi Derince Uluslararası İşletmeciliği başında da söylediğimiz gibi 11 yıldır denizimizi doldurmakta, yollarımızı kirletmekte, havamızı kirletmektedir. Ancak Derince’ye bir faydası olmadığı gibi kapalı kapılar ardından özelleştirme idaresinin vermiş olduğu o yetkiye dayanarak denizimi neyle doldurduğu, nasıl doldurduğunu bilmemekteyiz. Bölgemizin deprem bölgesi olduğunu düşündüğümüzde ve yakın geçmişte Bolu’da yaşanan o talihsiz yangını da düşündüğümüz olası bir deprem ya da yangında sorumlunun kime ait olacağını kamuoyunun takdirine sunuyoruz. Bizler devletin ve kıyı kanunun vermiş olduğu yetkilere dayanarak Safi Port’un bölgemizde denizimizi doldurarak yapmış olduğu bütün bu yapıların denetlenmesi, ruhsata ve iskana bağlanması için bütün hukuki işlemleri başlatacağız. Hiç kimse hukukun ve halkın üstünde değildir Derince limanı gerçek sahibi Derince halkıdır. Hukuk çerçevesinde bugüne Safi Port’un Derince halkının yemiş olduğu haklarını da geri alacağımızı halkımıza taahhüt ediyoruz” şeklinde ifadelerini kullandı.

Related Posts

Bakan Kurum: 81 ilde yeni sosyal konut kampanyası yapacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Yıl sonunda 81 ili kapsayan bugüne kadar yapılmış en büyük kampanyayı yapmış olacağız. Evi olmayan gençler, emekliler ev sahibi olabilecekler.” dedi. Kurum, İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremden sonra 6 bin 539 bina hasarı ihbarı aldıklarını, bu binalardan bin 473 binanın hasarsız, 101 binanın ise az hasarlı olduğunu açıkladı.

Özgür Özel: Mahkemede Ümit Özdağ’ın yanına oturacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, cezaevindeki Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın yargılandığı davanın duruşmasına katılacağı için Salı günü TBMM grup toplantısı yapmayacaklarını duyurdu.

Belediye, Andy Warhol’un eserini “yanlışlıkla” çöpe atmış

Hollanda’daki Maashorst Belediyesi, aralarında Kraliçe Beatrix’in tasvir edildiği bir eserin de olduğu 46 sanat eserinin kazara atıldığını açıkladı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Demir: ‘1994’ten 2019’a kadar suiistimal, rüşvet, herhangi bir şey duydunuz mu?’

AKP Yerel Yönetimler Başkanı Mustafa Demir, İBB’yi hedef alan soruşturmayı savunurken “1994 yılından 2019 yılına kadar ben, mesela size soruyorum; böylesine bir suiistimal, rüşvet, herhangi bir şey duydunuz mu? Ülkeyi altüst edecek böylesine korkunç olaylarla karşılaştık mı? Karşılaşmadık” iddiasında bulundu.

Balıkesir’de artık ‘Yakın Mutfak’ var: 3 çeşit yemek 30 lira!

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, “Yakın Mutfak” ile vakumlu paketlerdeki 3 çeşit yemeği 30 TL’ye halkla buluşturuyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, “Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak zorlu ekonomik koşullarda hemşehrilerimizi sofralarında da yalnız bırakmıyoruz. Balıkesir’de kimse yalnız değil. Biz varız” dedi.

DEM Parti’den Ankara’da ‘süreç’ için ev ziyaretleri

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve beraberindeki heyet, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı çağrıyı anlatmak için başlattığı çalışmalar kapsamında, Ankara’da bazı mahallelerde ev ziyaretlerinde bulundu.