Gazeteci Abdi İpekçi sukiastinin üzerinden 46 yıl geçti. Katili Ağca aramızda

Türk basın tarihinin öncü isimlerinden, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da Maçka‘daki evinin önünde Mehmet Ali Ağca tarafandan düzenlenen suikast sonucu katledildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekilliği de yapan Abdi İpekçi’nin ölüm yıldönümü nedeniyle TGC Yönetim Kurulu açıklama yaptı.

“CİNAYETİNİN ARKASINDAKİ GÜÇLER ORTAYA ÇIKARILAMAMIŞTIR”

Gazetecilere yönelik saldırıların demokrasi ve siyaset ayıbı olduğunu bir kez daha hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Halkın haber alma, bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkına saygı göstererek gazetecilik yapan, yazılarında demokrasiyi, barışı savunan bir basın emekçisi olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önceki Başkan Vekillerinden ve Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenlerinden Abdi İpekçi’nin ölümünün 46. yılındayız.

Gazetecilerin örgütlenmesi için emek veren Abdi İpekçi, sendikanın kuruluşuna, toplu sözleşmelerin ilk imzalanışına öncülük etti. Muhabirliği destekledi. Dürüst habercilik yapan, doğrulatılamayan hiçbir haberi kullanmayan, siyasi partilere eşit uzaklıkta durmayı başaran bir Genel Yayın Yönetmeniydi.

Aradan geçen yıllara rağmen Abdi İpekçi cinayetinin arkasındaki güçler ortaya çıkarılamamıştır. Bu cinayetin aydınlatılamaması hem demokrasiye zarar vermiş, hem de gazetecilere yönelik saldırılarda tetikleyici rol oynamıştır.

İktidar ve muhalefet partilerine gazetecilerin can ve iş güvenliğinin sağlanması, haksız, hukuksuz gözaltı-tutukluluk kararlarından vazgeçilmesi için çağrı yapıyoruz. Gazeteci cinayetlerinin, gazetecilere yönelik saldırıların demokrasi ve siyaset ayıbı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Abdi İpekçi’yi sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.”

ABDİ İPEKÇİ KİMDİR?

Abdi İpekçi, 9 Ağustos 1929’da İstanbul’da doğdu. 1948’de Galatasaray Lisesini bitirdikten sonra hukuk fakültesinde eğitim gördü. 1943-1948 yılları arasında Kırmızı-Beyaz ve Şut adlı spor dergilerinde yazı ve karikatürleri yayımlandı.

Yeni Sabah (1948-1949) ve Yeni İstanbul (1950) gazetelerinde muhabir ve yazı işleri sekreteri olarak çalıştı. 1951’de İstanbul Ekspres Gazetesi’nde yazı işleri müdürü oldu. 1954’te biçim ve içerik değiştirerek yayın hayatına giren Milliyet Gazetesi’nde Genel Yayın Müdürü olarak görev aldı. 1959’dan itibaren gazetenin başyazarı oldu.

1961’den öldürüldüğü 1 Şubat 1979 tarihine kadar Milliyet Gazetesi’nin başyazarlığını yürüten İpekçi, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanlığı, Türkiye Basın Enstitüsü Başkanlığı, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti ve Uluslararası Basın Enstitüsü’nün 2. Başkanlığı, Basın Şeref Divanı Genel Sekreterliği görevlerini üstlendi.

Gazeteci Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979’da, İstanbul Maçka’daki evinin yakınlarında, arabasında iken Mehmet Ali Ağca tarafından öldürüldü.

“Afrika” (1955), “İhtilalin İç Yüzü” (1965), “İnönü: Atatürk’ü Anlatıyor” (1968), “Liderler Diyor ki” (1969) ve “Dünyanın Dört Bucağından” (1971) adlı kitapları yayınlandı.

Related Posts

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Sokakta boynundan bıçaklanan Betül dehşet anlarını anlattı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sokakta Betül Ç.’yi (18) bıçakla yaralayıp, telefonunu da gasbedip kaçan ve olaydan 1 gün sonra yakalanıp tutuklanan Çağlar Efe D. (17) hakkında, toplam 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Ölümden döndüğünü belirten Betül Ç., “Hala kabuslar görüyorum. Olaydan 2 hafta önce bıçaklamayı planlamıştı ancak başaramamıştı. O zaman tutuklanmadı. En sonunda bıçakladı. O gün ölebilirdim. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Colani, ilk kez Avrupa yolunda: Yarın Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından kabul edilecek

Barajdaki halk nöbetinin sona erdiği açıklandı. SDG, Tişrin’i Şam yönetimine bırakıyor

Putin, İran Başbakanı Pezeşkiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin tarafından yapılan yazılı açıklamada, Putin’in 26 Nisan’da İran’ın Şehid Recai Limanı’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için taziyelerini ilettiği belirtildi.

Gazeteci Ayşenur Arslan beraat etti

Terör propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında 7,5 yıla kadar hapis talep edilen gazeteci Ayşenur Arslan, yargılandığı davadan beraat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir