Fransa’da tartışmalar dinmiyor: Olimpiyatlara aşırı sağ gölgesi

Bekar bir siyah anne olan şarkıcı Aya Nakamura, Amerikan “The Christian Science Monitor” dergisine göre “belki de genellikle öne çıkarılanın dışında bir Fransa’yı temsil ediyor”. Bu nedenle, aşırı sağcılar ne düşünürse düşünsün, Olimpiyatların açılış töreninde Piaf şarkılarını seslendirmek için “mantıklı” bir seçim olacaktır” diye yazdı.

MACRON ONU SEÇTİ AŞIRI SAĞCILAR ÇILDIRDI

Bu yaz Olimpiyat Oyunlarının açılış töreninin en önemli özelliği kesinlikle Édith Piaf’ın şarkılarının cover’ı olacak “ diyen dergi Macron’ nun bu tercihinin Fransız aşığı sağ cephesi ayağa kaldırdığını yazıyor; “Ancak şarkılarına kendi şarkılarının yanı sıra anavatanı Mali’nin argo kelimelerini de serpiştiren bu şarkıcı ve rapçiyi, çok saygı duyulan Édith Piaf’ın eserlerini seslendirirken görme fikri herkese cazip gelmedi. Aşırı sağcı liderlere göre Macron’un önerisi bir “provokasyon” çünkü onlara göre sadece Fransızca şarkı söylememekle kalmıyor, aynı zamanda Fransa’yı da temsil etmiyor”

YENİ FRANSA’YI TEMSİL EDİYOR

Dergi ‘Yeni Fransa’ nın star şarkıcını kimliğinde oluştuğunu yazıyor; “Fransa, Avrupa’nın etnik çeşitlilik açısından en zengin ülkelerinden biri ve Aya Nakamura bu ‘yeni’ Fransa’nın pek çok yönünü gözler önüne seriyor. Paris banliyölerindeki düşük gelirli sitelerinde büyümüş ve küresel bir yıldız haline gelmiş siyahi bir bekar anne olarak, Fransa’nın başka bir yüzünü ve Fransızlar için giderek daha tanıdık hale gelen bir deneyimi gösteriyor”.

FAKİRLERDE BİR GÜN ZENGİN OLABİLİR

Yazıda uzmanlık alanı star isimler ve hayranları arasındaki bağ olan Paris-Nanterre Üniversitesi’nde sosyoloji ve antropoloji dersleri veren Gabriel Segré’nin ilginç görüşlerine yer veriyor; “Aya Nakamura’nın müziği kadınlığı, gençliği ve günümüzde siyah ve işçi sınıfından olmanın ne anlama geldiğini sembolize ediyor. Onun yoktan var ettiği sosyal yükseliş, toplumdaki geleneksel başarı ve meşruiyet kodlarını altüst etti” diye açıklıyor.

MALİ’ DEN GELEN STAR

Kendisi Mali’ de doğdu. Ailesi ile birlikte küçük yaşlarda Fransa’ya geldiler. Ve Paris’ in banliyösüne yerleşmişler. 19 yaşında liseyi bırakıp kendini müziğer veren Aya ‘Nakamura’ yı sahne adı olarak seçti. 2018’ de çıkardığı ‘Djadja’ büyük sükse yaptı ve Fransa’da bir numaraya yükseldi ve o na ‘star’statüsün kazandırdı. O zamandan beri, beş şarkısı Fransa’da 1 numaraya ulaştı ve Aya albümü çift platin kazandı. Temmuz 2021’de Nakamura’nın albümü Spotify’da bir milyar akışı aştı. Şu anda dünyada en çok dinlenen Fransızca konuşan sanatçısı.

NEDEN ÇOK SEVİLDİ

Dergi bu soruyu Angers Üniversitesi’nde hip-hop uzmanı olan(Mesela bizim üniversitelerde var mıdır?) Marie Sonnette-Manouguian, “Aya Nakamura ilhamını zouktan R&B’ye kadar çeşitli kaynaklardan alıyor. Günlük yaşamdan aldığı zengin bir dil kullanıyor . Hayranları tarafından benimsenen tamamen orijinal bir kelime dağarcığı yaratıyor. Bu onun başarısındaki faktörlerden biri”.

AŞIRI SAĞ: NE İDÜĞÜ BELİRSİZ ŞARKILAR

Yazıda Fransız aşırı sağının bu durumdan hiç memnun olmadığını belirtiyor.; “Ancak sanatçının dil tercihleri aşırı sağcıların hoşuna gitmiyor. Marine Le Pen [Mart ayında France Inter’de] sanatçının sadece kıyafetinin ve davranışlarının kaba olmadığını, aynı zamanda Fransızca şarkı söylemediğini ilan etti.’Söylediğine yabancı şarkı bile denmez. Melez bir dil de değil. Söylediği saçmalık”

BUGÜNÜN EDITH PIAF’I

Dergi yorumunda; “Bazı insanlar böylesine sosyal bir geçmişe sahip bir şarkıcının Olimpiyat Oyunlarında büyük Édith Piaf’a saygı duruşunda bulunmasından üzüntü duysa da Piaf da, varlıklı bir geçmişten gelmiyordu. [Annesi İtalyan kökenliydi] ve gençliğinin büyük bir bölümünü yoksulluk içinde geçirdi. Hip-hop uzmanı Marie Sonnette-Manouguian, bazı açılardan Aya Nakamura’nın Piaf’ın şarkılarını söyleyebilecek en iyi kişi olduğunu söylüyor”

FRANSA’YI O TEMSİL EDEBİLİR

Yazı” Şu an için etkinliğin açılış ve kapanışı için hangi şahsiyetin seçildiğini kimse bilmiyor. Birkaç sanatçıyla temasa geçilmiş olsa da Macron son kararın, törenin sanat yönetmenine ait olacağını söyledi. Aya Nakamura’nın hayranları için bu soru akla bile gelmiyor. Aya’nın müziğini duyduğunuzda herkes ayağa kalkar ve dans eder,” diyor Roxane Sebbagh. Olimpiyatlar için ihtiyacımız olan şey de bu: bizi harekete geçirebilecek, zihinlerimizi değiştirebilecek ve bizi bir araya getirebilecek bir sanatçı”.

Kaynak: Courrier International

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx