ABD’de BionTech aşılarına ‘Genç erkeklerde kalp hasarı riski oluşturabilir’ uyarısı eklenecek

ABD Gıda ve İlaç Dairesi mRNA Bazlı COVID-19 Aşıları İçin Uyarıları Genişletme Kararı Aldı

T24 Dış Haberler

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer-BioNTech ve Moderna tarafından geliştirilen mRNA bazlı COVID-19 aşılarının etiketlerine, özellikle 16-25 yaş arası erkeklerde nadir görülen kalp iltihabı riskine dair uyarıları genişletme kararı aldı. CBS News’in aktardığı habere göre bu karar, geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma ve FDA’nın yeni verileri ışığında alındı.

FDA’nın 17 Nisan tarihli mektuplarında, her iki aşının da daha önce 18-24 yaş (Moderna) ve 12-17 yaş (Pfizer) aralığında kalp iltihabı riskine dikkat çektiği, ancak yeni uyarıların 16-25 yaş arası erkekleri kapsayacak şekilde genişletildiği belirtildi.

FDA, 2023-2024 sezonunda mRNA COVID-19 aşılarının uygulanmasının ardından, 16-25 yaş arası erkeklerde miyokardit ve/veya perikardit görülme oranının en yüksek olduğunu ve bu yaş grubunda milyonda 38 vaka tespit edildiğini açıkladı.

COVID-19 aşılamasından sonra miyokardit ve perikardit vakalarının nadir olduğu ve genellikle hızla iyileştiği belirtildi. Son dönem verilerinde, 12-39 yaş arası bireylerde artan bir risk gözlemlenmediği ifade edildi.

Pfizer ve Moderna’nın, FDA’nın bu kararına nasıl bir yanıt vereceği henüz belli değil. İki şirketin, mektubun tarihinden itibaren 30 gün içinde yanıt verme hakkı bulunmaktadır.

Related Posts

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.