Güneş Sistemi’ne uğrayan en büyük yıldızlararası cisim keşfedildi

Uluslararası Astronomi Birliği’nden Büyük Keşif: 3I/Atlas Adlı Buzlu Cisim

Uluslararası Astronomi Birliği’nin Küçük Gezegen Merkezi tarafından 3I/Atlas olarak adlandırılan bu buzlu cisim, şimdiye dek tespit edilen yıldızlararası nesneler arasında en büyüğü olabilir. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gezegen Savunma Bölümü Başkanı Richard Moissl’e göre, çapı 10 ila 20 kilometre arasında olabilir. Ancak büyük oranda buzdan oluşuyorsa, daha küçük de olabilir. 

60 KM/SN HIZLA GÜNEŞ SİSTEMİ’NDEN GEÇİYOR

Science alert haberine göre cismin 60 kilometre/saniyeyi aşan bir hızla hareket ettiği tahmin ediliyor. Bu hız, onu Güneş’in çekim alanına bağlı olmayan bir yolculukta olduğuna işaret ediyor. Diğer bir deyişle, bu cisim Güneş’in yörüngesinde değil; uzak bir yıldız sisteminden koparak buraya geldi ve tekrar galaksinin derinliklerine doğru yol alıyor.

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Jonathan McDowell, konuyla ilgili olarak “Üzerinde bulanıklık olması, cismin büyük ölçüde buzdan oluştuğunu gösteriyor” dedi.

İlk olarak 2 Temmuz’da, Hawaii’deki NASA destekli ATLAS teleskop ağı tarafından tespit edilen nesne, başlangıçta A11pl3Z olarak adlandırıldı. Ancak yörüngesi analiz edildikten sonra yıldızlararası kökeni teyit edildi.

Avrupa Uzay Ajansı’ndan Moissl, cismin Mars yörüngesinin hemen içinden geçeceğini, ancak hiçbir gezegene çarpma riski taşımadığını belirtti. Şu anda Dünya’dan yaklaşık Jüpiter uzaklığında bulunan 3I/Atlas, Ekim sonuna kadar Güneş’e yaklaşmayı sürdürecek ve ardından yavaşça uzaklaşacak. Teleskoplarla gelecek yıla kadar gözlemlenebilir olacak.

ÜÇÜNCÜ ZİYARETÇİ

Bu keşif, insanlığın yıldızlararası uzaydan gelen cisimleri tespit ettiği üçüncü olay olarak tarihe geçti. İlki, 2017’de keşfedilen ve ‘Oumuamua adı verilen garip şekilli cisimdi. İkinci yıldızlararası misafir ise 2019’da tespit edilen 2I/Borisov olmuştu.

İngiltere’deki Central Lancashire Üniversitesi’nden astronom Mark Norris, “Bu yeni nesne, daha önce keşfedilen yıldızlararası cisimlerden çok daha hızlı hareket ediyor” dedi. Norris ayrıca, bu tür nesnelerin sayısının Güneş Sistemi içinde her an 10 bine kadar çıkabileceğini öngören modellemelere dikkat çekti.

HAYATIN İZLERİ TAŞINIYOR OLABİLİR Mİ?

Bilim insanlarına göre bu tür yıldızlararası cisimler, başka yıldız sistemlerinde oluşmuş ve zamanla bu sistemlerden kopmuş gök cisimleri olabilir. Eğer bu tür nesnelerde amino asitler gibi yaşamın yapı taşları keşfedilirse, bu durum evrende başka yıldız sistemlerinde de yaşam için uygun koşullar olabileceğini gösterebilir.

Her ne kadar 3I/Atlas’a uzay aracı gönderilmesi şu an için mümkün görünmese de, gökbilimciler bu tür nadir ziyaretçilerin, evrenin başka köşelerinden bilgi taşıdığını ve bilimsel araştırmalar için büyük fırsatlar sunduğunu vurguluyor.

Related Posts

Google uygulamasının Apple Watch’ta desteği sona erdi

Google’ın not alma uygulaması Keep, yeni gelen iOS güncellemesiyle Apple Watch için artık desteklenmiyor.

10.500 yıl önce yaşamış kadının yüzü yeniden canlandırıldı: Avrupalılar daha koyu tenliymiş

Belçika’da bundan tam 10.500 yıl önce yaşamış bir kadının yüzü yeniden canlandırıldı. Ortaya çıkan sonuca baktığımızda, tarih öncesi yaşayan Avrupalıların görünüşüne dair birçok bilgi içeriyor. Genetik ve arkeolojik veriler, o dönem insanlarının tek tip bir görünüme sahip olmadığını, farklı ten renklerinin Taş Devri’ne kadar uzandığını gösteriyor.

ÖTV’siz araç nasıl alınır? İşte tüm detaylar

ÖTV muafiyetli araç almak isteyenlerin kafasındaki soruları yanıtlayacak detaylar belli oldu.

70’lerin Atari konsolu santrançta ChatGPT’yi yendi

Bir mühendisin deneyi, OpenAI’nin popüler chatbot’u için şaşırtıcı bir sonuç ortaya koydu ve ChatGPT, satrançta 1970’lerin Atari 2600’üne yenildi.

Yozgatlı öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti: Öğrenciler keşfedilen bir cisme ‘RTE’ adını verdi

Yozgatlı öğrenciler, 10 yeni gök cismi keşfetti ve keşfedilen asteroitlerden birine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isminin baş harfleri olan ‘RTE’ adını verdi. Öğrenciler, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) projesi kapsamında analiz ettikleri görüntülerle bu keşfi gerçekleştirerek sertifika aldı.

Araçlarda klima mı yoksa camı açmak mı daha tasarruflu: Cevabını duyan şaşırıyor

Yaz sıcaklarının kendisini göstermesiyle birlikte araç kullanmak daha da zor hale geliyor… Bu durumda sürücülerin elinde klimayı ya da camları açmak gibi iki seçenek bulunuyor. Peki, yakıt tasarrufu için hangi seçenek daha mantıklı?