Depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor: İstanbul’da bulundu! Tam 10 milyon yıllık

İstanbul’da 10 Milyon Yıllık Deniz Minaresi Fosili Bulundu!

İstanbul’un Bağcılar ilçesinde, Basın Ekspres Yolu yakınlarında bir alışveriş merkezinin inşaatında çalışan Uğur Akbaş ve babası İrfan Akbaş, kum yığınları arasında 20 metre derinliğindeki bir kazıdan deniz minaresi fosili çıkardı.

15 yıl boyunca ailelerinin evinde saklanan fosille ilgili bilgi veren Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, fosilin 10 milyon yıllık olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Üşümezsoy, buluntunun Marmara bölgesinde olası büyük depremlere karşı zeminin dayanıklılığı hakkında bilgi verdiğini açıkladı.

Yeşilköy’den Bağcılar’a uzanan Bakırköy kireç taşları denilen fosilin, özellikle İstanbul’un deprem riski taşıyan alanlarında bulunduğunu belirtti.

‘Tarihi niteliği yoktur diye vitrinimize koyduk’

Uğur Akbaş, deniz minaresi fosilini babasıyla 15 yıl önce hafriyat kazısı yaparken bulduklarını anlattı. Akbaş, fosilin kum yığınlarının içinde bulunduğunu ve kırılmadan çıkarıldığını belirtti.

Akbaş, fosilin tarihi bir değeri olmadığını düşündüklerinden vitrinlerine koyduklarını söyledi.

“10 milyon yaşında bir fosil”

Fosilin, Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’a göre 10 milyon yıl öncesine ait olduğunu belirtiyor. Fosil aynı zamanda şeytan minaresi olarak da bilinmektedir.

“Depreme karşı en zayıf bölgeyi gösteriyor”

İstanbul’un depreme karşı en zayıf bölgesi deniz fosillerinin oluşturduğu tabakalardır. Şu anda İstanbul’un büyük kesiminde, özellikle deprem riski taşıyan alanlarda bulunan deniz fosili tabakaları, en zayıf bölgeleri işaret ediyor.

İstanbul’da 6 – 6.5 şiddetindeki deprem riski taşıyan fay Kumburgaz’dır.

Jeolog Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul’da depreme karşı en zayıf bölgenin Miyosen dönemine ait 10 milyon yaşındaki deniz fosili tabakaları olduğunu belirtmektedir.

Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Bağcılar, Esenler ve Topkapı gibi İstanbul’un farklı bölgelerinde bu deniz fosili tabakalarının deprem riskini artırdığını ifade etti.

“Kireç taşları killere göre daha dayanıklı zeminler oluşturuyor”

Ölü midyeler ve deniz minareleri zamanla kireç taşına dönüşür. İstanbul’un deprem riskli bölgeleri, bu fosillerin oluşturduğu eski deniz kıyılarındadır. Bu bölgelerdeki zemin, kireç taşları ve killerden oluşur ve depreme karşı daha sağlamdır.

Deprem anında heyelan riski büyük

Prof. Dr. Üşümezsoy, İstanbul’un Trakya bölgesindeki Gürpınar killeri tabakasının deprem anında heyelan riski yarattığını belirtti. Bu bölgeler, eski deniz kıyılarından kaynaklanan zemin dayanıksızlığı sebebiyle riskli bölgelerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir