Bakan Şimşek, TÜİK verilerini değerlendirdi: ‘Mucize bekleyenler olabilir…”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek Enflasyon Değerlendirmelerini Yaptı

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon oranlarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. TGRT Haber’e konuk olan Bakan Şimşek, bu yıl enflasyonun Merkez Bankası’nın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu belirtti.

Hayat pahalılığı ile mücadeleyi ön planda tuttuklarını vurgulayan Şimşek, programın amacının enflasyonu düşürmek olduğunu söyledi. 11 aydır yıllık enflasyonun sürekli olarak aşağı yönlü seyrettiğine dikkat çeken Bakan, yaşanan iç ve dış şoklara rağmen enflasyonun düşüş eğilimini sürdürmesinden olumlu etkilendiklerini belirtti.

”Mucize Bekleyenlere Karşılık Kararlı ve Sonuç Odaklı Bir Program Uyguluyoruz”

Bakan Şimşek, eleştirilere yanıt verirken yapılan yapıcı eleştirilerin kendileri için son derece faydalı olduğunu ifade etti. Programın en önemli hedefinin enflasyonu aşağı çekmek olduğunu hatırlatan Bakan, enflasyonun mevcut durumda azaldığını ve kararlı bir şekilde devam ettiğini söyledi. Şimşek, ”Mucize beklemek yerine gerçek hayatta kararlı ve sürekli sonuçlar üreten bir programın uygulanmasını görmek gerekir” dedi.

Bakan Şimşek, programın ikinci hedefinin cari açığı sürdürülebilir bir düzeye çekmek olduğunu ve bu konuda başarılı olduklarını belirtti. Ayrıca Türkiye’nin dış kaynağa erişim sorununu çözdüklerini ve sürekli olarak dış kaynak madde stoklarını azalttıklarını dile getirdi.

”İki Önemli Şok Yaşadık”

Bakan Şimşek, Türkiye’nin son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilgili süreç ve küresel ticarette yaşanan tarife gelişmeleri gibi iki önemli şokla karşı karşıya kaldığını söyledi. Ancak, bu şoklara rağmen Türkiye’nin etkileyici bir direnç gösterdiğini ve programın bu sınırlı etkilere karşı başarılı olduğunu ifade etti.

Nisan Ayı Enflasyon Rakamları

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 3, yıllık bazda ise yüzde 37.86 olarak gerçekleşti. En yüksek ağırlığa sahip olan 3 ana harcama grubunun yıllık değişim oranları ise şu şekilde: gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 36.09, ulaştırmada yüzde 22.76 ve konutta yüzde 74.07 artış yaşandı.

ENAG’ın 2025 yılı nisan ayı enflasyon verilerine göre; Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 4.46 artarken yıllık bazda ise yüzde 73.88 seviyesine ulaştı.

”Beklentilerde Kötüleşme Var”

Önceki enflasyon değerlendirmesinde Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin nettik olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, “Enflasyon beklentilerinde sınırlı kötüleşme var” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Bakan Şimşek’in Revize Edilen Tahminleri

Merkez Bankası ve Bakan Şimşek, enflasyon beklentilerini birçok kez revize etti. Geçtiğimiz yıl Bakan Şimşek, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 20 civarında tutmuş ve bu noktada dikkat çekici bir başarı elde etmişti.

Related Posts

Sütaş’tan Tahsildaroğlu’na onlarca süt şirketine soruşturma!

Çiğ süt alımı, süt yemi satışı ile paketlenmiş süt ve süt ürünlerinin üretim ve satışı alanlarında faaliyet gösteren 41 teşebbüs ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği hakkında Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlattı. Rekabet …

Bitcoin’de dikkat çeken hareket!

Kripto para birimleri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri sabit bırakması, ABD-Çin müzakere sürecinin cumartesi günü başlayacak olması ve ticaret anlaşmalarına yönelik yeni gelişmelerle yükselişe geçti ve Bitcoin, 99 bin dolar seviyelerine ulaştı.

Fitch güçlü demişti, Mahfi Eğilmez’den rezerv açıklaması: Başarı göstergesi değil

Ekonomist Mahfi Eğilmez, CNBC-e kanalında Türkiye’nin ekonomik görünümünü değerlendirirken dikkat çeken tespitlerde bulundu. Eğilmez’e göre, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hâlâ pozitif seyrediyor. Ancak bu …

Sosyal medyayı günde kaç saat kullanıyoruz? Bakan Uraloğlu açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanıcılarının 58,5 milyona ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, günde ortalama 2 saat 43 dakikanın sosyal medyada geçirildiğini belirterek, Türkiye’de en çok kullanıcısı olan platformun 58,4 milyon kişi ile Instagram olduğunu söyledi. Uraloğlu, “İnternet kullanıcıları ayda ortalama 32 saat 36 dakika ile en çok Instagram’da zaman geçiriyor” dedi.

Nisanda en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde nisanda en yüksek aylık reel getiri yüzde 8,54 ile külçe altında gerçekleşti.

TCMB Başkanı Karahan 50 milyar dolarlık rezerv kaybına futbol jargonuyla yanıt verdi

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin rezervlerle ilgili sorularını futbol jargonuyla yanıtladı. Karahan, “5-2 biten maçın sonunda ‘2 gol yedik’ demezsiniz; 3 farkla kazandık’ dersiniz” diye cevap verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir