Merkez’in TL’yi koruma çabaları sonuçsuz: Fonlama maliyeti dudak uçuklatıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TL’yi Korumak İçin Fonlama Maliyetini Artırdı

Bloomberg’un haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politik ve küresel risklere karşı Türk Lirası’nı korumak amacıyla fonlama maliyetini yüzde 48,8’e yükseltti. Bu oran, yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 46’lık politika faizinin üzerinde bulunuyor.

Gecelik Fonlama

TCMB, bankaları daha yüksek seviyedeki gecelik piyasa fonlamasına yönlendirmek için haftalık repo fonlamasını azaltıyor. Bankalar, artan fonlama maliyetleri nedeniyle mevduat faizlerini artırırken, Türk Lirası da destekleniyor.

Hedef Döviz Talebini Azaltmak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT’de katıldığı bir yayında, “Koşullar kurun büyük ölçüde yönetilmesini gerektiriyor. Merkez Bankası doğru adımları attı.” şeklinde konuştu. Merkez Bankası’nın faiz artışıyla asıl amaç dolar talebini azaltmaktı ancak dolar talebi hala devam ediyor, ancak sıkı para politikası talebi baskılıyor.

MUFG Bank Hazine Müdürü Onur İlgen, hedge ve vadeli kontrat maliyetlerinin artmasının kurumsal döviz talebini sınırladığını belirtti.

Rezervlerde Büyük Düşüş

19 Mart’ta başlayan süreçte Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması ile döviz kurlarındaki dalgalanma nedeniyle TCMB, yaklaşık 53 milyar dolarlık döviz müdahalesinde bulundu. Net rezervler son haftada 3,7 milyar dolar azaldı.

Morgan Stanley, nisan ayı başlarında “temkinli” bir şekilde Türk Lirası’na dönmeye başladığını açıklasa da yabancı yatırımcının ilgisinin hala sınırlı olduğu görülüyor.

Fonlama Maliyeti Nedir?

Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizi ile haftalık repo faizinin (politika faizi) ağırlıklı ortalaması alınarak hesaplanan fonlama maliyeti, Türk Lirası’nın değerini korumak amacıyla belirlenmektedir.

Related Posts

Durun bakalım! Yeni hibritler nasıl?

Bu büyük olasılıkla önemli bir küresel pazarın yeni yılın başından itibaren, bir süreliğine elektrikli aktarma organlarına ivme kazandıran bazı yasal boşlukları veya teşvikleri kapatmaya karar verdiği anlamına geliyor. Büyük SUV’lara karşı inatçı bir …

ÖTV güncellemesi sonrası içkiye yeni zam dalgası

ÖTV güncellemesi sonrası içkiye yeni zam dalgası

“Emekli maaşına ekstra zam yapılabilir” Uzman isim açıkladı

ÖZEL HABER – BARAN YALÇIN AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 14 bin 469 lira olan SSK ve Bağ-Kur en düşük emekli maaşının TÜİK’in yüzde 16,67 TÜFE artış oranını dikkate alarak 16 bin 881 liraya yükseltildiğini açıkladı. SGK Uzmanı Emin Yılmaz, emekli …

SGK uzmanı açıkladı: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?

Temmuz zammı sonrası asgari ücrette ara artış beklentisi gündemdeki yerini koruyor. Hükümet kanadından net bir açıklama gelmezken, SGK uzmanları değerlendirmelerde bulunuyor. Gözler yapılacak olası açıklamalara çevrildi.

Kuruyemiş devi de battı… Mahkeme 1 yıl süre verdi

Türkiye’nin köklü kuruyemiş markalarından Peyman, ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayarak iflas riskiyle karşı karşıya kaldı. Eskişehir Ticaret Mahkemesi, şirketin konkordato sürecinde toparlanamaması üzerine bir yıl süreyle kesin mühlet verdi.

Memur ve memur emeklisi maaşlarına zam yapıldı: Meslek meslek zam oranları ve yeni maaş listesi!

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarında zam yapıldı. Yeni düzenlemelerle birlikte maaşlarda artış yaşanıyor. Çalışanlar ve emekliler, güncel maaşları yakından takip ediyor.