Hatırlamak için yeni umut: Bu test her şeyi değiştirebilir!

Phospho-Tau217 Biyobelirteci, Alzheimer Riskini Erken Evrelerde Belirlemede Etkili

Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden (BBRC) araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, Alzheimer riskini belirlemek için kullanılan ‘phospho-tau217’ biyobelirtecinin hastalığın erken evrelerinde dahi etkili olduğunu ortaya koydu.

Toplam 1,767 kişinin verilerini inceleyen araştırmacılar, bu biyobelirtecin Alzheimer hastalığının erken belirtileri gösteren bireylerde doğru sonuçlar verdiğini gösterdi. Bu gelişme, hastalığın erken evrelerinde dahi doğru teşhis konulmasını sağlayarak daha ileri ve maliyetli testlere ihtiyaç olup olmadığını belirlemede önemli bir adım olarak nitelendirildi.

Hospital del Mar ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden Dr. Marc Suarez-Calvet, çalışma hakkında yaptığı açıklamada, “Bu gelişme, Alzheimer hastalığının erken evrelerinde kimlerin daha ileri testlere ihtiyaç duyduğunu belirlememize yardımcı olabilir” dedi. Suarez-Calvet, ‘P-tau217’ biyobelirteci seviyelerine dayalı olarak yapılan testin, farklı eşik değerleri belirlediğini ve bu seviyeler arasında kalan bireylerin ek testlere yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ancak, biyobelirteç sonuçlarının her zaman uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerektiğini de ekledi.

Yapılan çalışmalar, phospho-tau217 biyobelirteci sayesinde Alzheimer teşhisinde maliyetlerin düşebileceğini ve mevcut yöntemlere kıyasla yüzde 60 ila yüzde 81 arasında tasarruf sağlanabileceğini gösterdi. Ancak, testin klinik uygulamalarda tam anlamıyla kullanılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Related Posts

Alzheimer hastaları için bileklik geliştirildi

Trakya Teknopark’ta faaliyet gösteren bir yazılım firması, Alzheimer hastalarının kaybolma riskini azaltmak amacıyla yerli üretim akıllı bileklik geliştirdi.

Prof. Dr. Attar: Tüp bebekte başarı için ön değerlendirme ve genetik tarama şart

Prof. Dr. Attar: Tüp bebekte başarı için ön değerlendirme ve genetik tarama şart

Bu maddelere dikkat: “Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilir”

BHT CLINIC İstanbul Tema Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Nermin Bahat, egzamanın genellikle bağışıklık sisteminin verdiği tepkiler sonucu ortaya çıktığını ve çevresel ya da kimyasal etkenlerle şiddetlenebileceğini söyledi. Dr. Bahat, “Metal aksesuar ve tekstil boyasına dikkat edin. Egzamanın gizli tetikleyicileri olabilirler” uyarısında bulundu.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.