Özel hastanelerde planlı sezaryen doğum yasaklandı

Sağlık Bakanlığı, Sezaryen Doğumla İlgili Yönetmeliği Güncelledi

Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” programı kapsamında “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’i” güncelledi ve yeni düzenlemelere gitti. Yönetmelik, özellikle “sezaryen doğum” konusunda önemli kararlar içeriyor.

Planlı Sezaryen Doğuma Kısıtlama Getirildi

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte artık özel tıp merkezlerinde tıbbi gerekçe olmadan planlı sezaryen doğum yapılmayacak. Normal doğum tercih eden merkezler için doğum ünitesi şartı getirilirken, ameliyathanesi olmayan merkezlerde doğum ünitesine izin verilmeyecek.

Doğum ünitelerinin giriş çıkışları kontrol edilebilir nitelikte olacak ve ameliyathaneye kolay ulaşılabilir şekilde konumlandırılacak. Doğum salonları en az 16 metrekare olacak, doğuma ilişkin tüm kayıtlar elektronik ortamda tutulacak ve merkezi bir bildirim sistemine entegre edilecek. Uzman doktor sayısı 10 ve üzerinde olan merkezlerde cerrahi müdahale birimi kurulabilecek.

Resmi Gazete’de Yayımlanan Yönetmelik

Resmi Gazete’de yayımlanan maddeye göre, tıp merkezlerinde normal doğum yapılabilmesi için belirli kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Ameliyathanesi olmayan merkezlerde planlı sezaryen doğum yapılamayacak ve doğum ünitesi kurulması zorunlu hale gelecek.

Sivasspor’un Pankartı ve Erdoğan’ın Tepkisi

Sivasspor’un geçtiğimiz haftaki maçında açılan ‘Doğal olan normal doğumdur’ pankartı bazı kesimler tarafından eleştiri almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bakanlığın normal doğumu teşvik etmesi, sizi niçin bu kadar rahatsız ediyor?” ifadelerini kullanarak konuya açıklık getirdi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: Haberler.com / Sağlık

Related Posts

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.

Uzmanlar uyardı: Kene kesinlikle elle çıkartılmamalı

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, yaz aylarında artan kene temaslarının ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini belirterek, kene ısırıklarında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini bildirdi.