Brezilya’da bilim insanları haftada 112 gram veya üstü alkol tüketenleri uyardı

AA

Brezilya’da bilim insanları, ilgi çekici bir çalışma gerçekleştirdi..

Science Daily’nin aktardığına göre, uzmanlar, sağlık üzerinde alkol tüketiminin etkilerini incelemek için 1781 ölünün beyinlerini otopsiyle inceledi.

Ayrıca, ölenlerin yakınlarına alkol tüketim alışkanlıkları hakkında bazı sorular sordular.

KATILIMCILAR 4 GRUBA AYRILDI

Uzmanlar, birada yaklaşık 350, şarapta 150 ve sert içkilerde 45 mililitre alkol tüketiminin “1 birim/14 gram alkol” olduğunu belirledi. Denekleri, haftalık alkol tüketim birimlerine göre “hiç içmeyenler”, “haftada 7 ya da daha az içenler”, “haftada 8 ya da daha fazla içenler” ve “önceden aşırı içen ve bırakanlar” şeklinde 4 gruba ayırdı.

ALKOLÜN BEYİN DAMARLARINI SERTLEŞTİRMESİNİN SONUÇLARI

Çalışma, haftada 112 gram veya daha fazla alkol tüketenlerde beyin damarlarının sertleşmesine bağlı bilişsel problemlerin gelişme olasılığının hiç içmeyenlere göre %133 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Haftada 8 birim veya daha fazla alanlar ile önceden aşırı içen ve bırakanlarda Alzheimer belirtilerinin daha yaygın olduğu ve aşırı alkol tüketenlerin, hiç içmeyenlere göre ortalama 13 yıl daha erken öldüğü bulundu.

“AĞIR İÇİCİLİĞİN BEYİN HASARI İLE BAĞLANTISI OLDUĞUNU GÖZLEMLEDİK”

Araştırmacılardan Alberto Fernando Oliveira Justo, “Ağır içiciliğin beyin hasarı belirtileriyle doğrudan bağlantılı olduğunu ve bunun uzun vadeli hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyebilecek beyin sağlığına zararlı etkilere neden olabileceğini gözlemledik.” açıklamasını yaptı.

Beyindeki küçük damarların kalınlaşıp sertleşmesine neden olan “hyaline arterioloskleroz”​​​​​​​, zamanla hafıza ve düşünme yeteneklerini etkileyerek beyin hasarına yol açabilir.

Araştırmanın sonuçları, “Neurology” dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Ispanak, balık, ceviz: Omega-3 sağlığımız için neden önemli?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

Sağlıklı bağırsak rehberi: Ne yemeliyiz, nelerden kaçınmalıyız?

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Zorlu ameliyat başarılı geçti ama kadının kalbinin simsiyah olduğu ortaya çıktı

Avusturya’da 65 yaşındaki bir kadının yaşadığı nefes darlığı şikayeti, sıradan bir kalp rahatsızlığı gibi görünse de yapılan incelemeler sıra dışı bir gerçeği ortaya çıkardı. Kadının kalbi, nadir görülen bir genetik hastalık nedeniyle siyaha boyanmıştı.

Pek çok riski beraberinde getiriyor! Kurban eti nasıl tüketilmeli?

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sessizlik gözden kaçmasın: Çocuklarda konuşma gecikmesi sadece bir dil sorunu değil

Akıllı telefon ve tablet başında geçirilen uzun saatler, çocuklarda konuşma gecikmesine neden oluyor. Konuşma gecikmesinin etkilerinin sadece dil becerileriyle sınırlı kalmadığını, aynı zamanda beyin gelişimini de olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Gelişimsel Pediatrist Uzm. Dr. Reyhan Tamer, kritik belirtileri ve ailelerin alması gereken önlemleri açıkladı.