Bitcoin 14 Kasım Salı günü düşüş eğilimine girerek 36.500 doların altına geriledi ve önemli ekonomik veri açıklamaları öncesinde yatırımcıların dikkatli olması gerektiğine işaret etti. Ekim ayına ilişkin ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin yakında açıklanacak olması, yalnızca genel piyasa için değil Bitcoin’in performansı için de potansiyel etkileri olan çok önemli bir an olarak görülüyor. İşte detaylar…
Bitcoin fiyatını etkileyecek gelişmeler var
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) 9 Kasım ve 17 Kasım tarihleri arasında beklenen bir düzine spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurusu hakkında vereceği karar da ayrı bir önem taşıyor. Onaylanması halinde, olumlu bir katalizör görevi görerek Bitcoin piyasasına milyarlarca dolar enjekte edebilir. Analistler Bitcoin’in başta TÜFE olmak üzere ekonomik göstergelere olan duyarlılığını vurguluyor. Önceki örnekler Bitcoin’in ekonomik dalgalanmalara verdiği tepkiyi göstermiş, Eylül ayında yıllık %3,7’lik artış hafif bir düşüşe neden olarak kripto paranın doğasında var olan volatiliteyi vurgulamıştı.
Bitcoin’in fiyatı için kritik bir faktör olan yaklaşan TÜFE raporunun, Ekim ayı manşet TÜFE’sinde yıllık bazda %3,3’e düşerek bir yavaşlama ortaya koyması bekleniyor. Ekonomistler çekirdek TÜFE’nin aylık %0,3 ve yıllık %4,1 artışla sabit kalmasını bekliyor. Mevcut TÜFE hala ABD Merkez Bankası’nın %2’lik hedefini aşıyor ve Bitcoin’i önemli ölçüde etkileyebilecek karmaşık bir ekonomik manzaraya işaret ediyor. Geçtiğimiz 24 saat içinde Bitcoin’in fiyatı %1,47 oranında gerileyerek 36.454,47 dolardan işlem gördü ve işlem hacmi %40,57 artışla 18,92 milyar dolara yükseldi. Son düşüşe rağmen Bitcoin son yedi günde yaklaşık %6 ve son 30 günde yaklaşık %36 değer kazandı.
Odaklar neden bugünkü TÜFE’de?
Daha geniş piyasa duyarlılığı, piyasa değerine göre en büyük kriptodaki düşüşü yansıtıyor. Toplam kripto piyasa değeri %1,47 düşüşle 1,4 trilyon dolara gerilerken, işlem hacmi %26,21 artışla 61,37 milyar dolara yükseldi. TÜFE verilerinden kaynaklanan daha yüksek faiz oranları, kripto para birimleri de dahil olmak üzere daha riskli varlıklara yönelik yatırımcı duyarlılığını etkileyebilir. Beş haftalık güçlü bir yükselişin ardından değerini yaklaşık %40 artıran Bitcoin, 37.000 dolar aralığında bir konsolidasyon dönemiyle karşılaşmıştı.
Bitcoin’i etkileyen bir diğer gelişme ise ETF idi. Bir Bitcoin spot ETF’sinin potansiyel onayını çevreleyen son heyecan azaldı ve yatırımcıların odaklarını yenilenmiş yükseliş ivmesi için potansiyel bir katalizör olarak bugünkü Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) açıklamasına kaydırmalarına neden oldu. Enflasyonun bir ölçüsü olarak TÜFE çok önemli bir rol oynamaktadır. TÜFE’nin beklentileri aşması halinde, Bitcoin gibi riskli varlıklarda satış potansiyeli ortaya çıkacaktır. Tersine, beklenenden daha düşük bir TÜFE verisi, duyarlılığı artırabilir ve riskli varlık piyasalarında bir ralliyi tetikleyebilir.