Filistin’den BM Güvenlik Konseyi’ne Gazze’deki ateşkesin sürdürülebilirliğini sağlama çağrısı

Filistin Yönetimi, BMGK’ya Gazze Şeridi’ndeki Ateşkes Anlaşmasının Sürdürülebilirliği İçin Acil Eylem Çağrısı Yaptı

Filistin yönetimi, Gazze Şeridi’nde Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes anlaşmasının sürdürülebilirliği ve Filistinlilerin Gazze’nin tüm bölgelerine geri dönmesini sağlamak için “acil eylem” çağrısında bulundu.

Filistin resmi haber ajansı WAAF’a göre, Filistin’in BM Daimî Temsilcisi Riyad Mansur, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BMGK’nın Dönem Başkanı Danimarka ve BM Genel Kurulu Başkanı Philemon Yang’a birer mektup gönderdi.

Mansur’un mektupları, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarında işlediği savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım eylemlerini ele aldı. Gazze’de ateşkes anlaşmasının sürdürülebilirliği, insani yardımın ulaştırılmasını ve Gazze’nin yeniden inşa edilmesini sağlamak için BMGK’nın acil bir şekilde harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Kan dökülmesinin durdurulmasının, adil bir barışın ve uluslararası hukuka uygun gerçekçi bir çözümün sağlanmasının zamanının geldiğine dikkat çeken Mansur, İsrail’in Gazze Şeridi’nde varılan ateşkesin birinci aşamasını 42 gün boyunca 962 kez ihlal ettiğini belirtti.

Gazze’de 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşaması 1 Mart’ta sona ermişti. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, 3 Şubat’ta başlaması gereken anlaşmanın ikinci aşama müzakerelerini engellediği belirtiliyor.

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten ateşkes anlaşmasına kadar Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda yaklaşık 17 bin 881’i çocuk, 12 bin 316’sı kadın olmak üzere 48 bin 446 Filistinli öldü, 111 bin 852 kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip edildi. (AA)

Related Posts

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Sokakta boynundan bıçaklanan Betül dehşet anlarını anlattı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sokakta Betül Ç.’yi (18) bıçakla yaralayıp, telefonunu da gasbedip kaçan ve olaydan 1 gün sonra yakalanıp tutuklanan Çağlar Efe D. (17) hakkında, toplam 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Ölümden döndüğünü belirten Betül Ç., “Hala kabuslar görüyorum. Olaydan 2 hafta önce bıçaklamayı planlamıştı ancak başaramamıştı. O zaman tutuklanmadı. En sonunda bıçakladı. O gün ölebilirdim. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Colani, ilk kez Avrupa yolunda: Yarın Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından kabul edilecek

Barajdaki halk nöbetinin sona erdiği açıklandı. SDG, Tişrin’i Şam yönetimine bırakıyor

Putin, İran Başbakanı Pezeşkiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin tarafından yapılan yazılı açıklamada, Putin’in 26 Nisan’da İran’ın Şehid Recai Limanı’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için taziyelerini ilettiği belirtildi.

Gazeteci Ayşenur Arslan beraat etti

Terör propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında 7,5 yıla kadar hapis talep edilen gazeteci Ayşenur Arslan, yargılandığı davadan beraat etti.