Batman’da Güneş Enerjili Su Projesi Yeni Hayat Veriyor

BATMAN’da, İl Özel İdaresi koordinasyonunda 2024’te hayata geçirilen ‘Serçe parmak’ projesi ile 25 köyde meralarda bulunan kuyulardaki su, güneş enerjisiyle çalışan pompalarla yalaklara taşınarak, hayvanlar için can suyu oldu. İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Nurullah Erpolat, “Bu proje kapsamında merkez ve 5 ilçemizde 20 projenin değerlendirilmesi hedeflenmiş ancak bu hedef aşılmış ve toplamda 25 proje hayata geçirilmiştir. Köylülerden çok olumlu dönüşler aldık. Yeni talepler de gelmeye başladı” dedi.

Batman Valiliği tarafından İl Özel İdaresi koordinasyonunda 2024 yılında başlatılan ‘Serçe parmak’ projesi kapsamında, kırsal bölgelerde yetiştiricilerin hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak amacıyla, mera alanlarında bulunan ve daha önce verimliliği düşük olan su kuyuları yeniden kullanılır hale getirildi. Güneş enerjisi ile çalışan paneller sayesinde de üretilen enerjiyle çalıştırılan pompalarla, kuyulardan su çekilerek yalaklara aktarılması sağlandı. Yenilenebilir enerji sistemiyle maliyeti düşük ve sürdürülebilir su temini sağlayan proje, geçen yıl kent merkezinde 4, ilçelerden Beşiri’de 5, Hasankeyf’te 3, Gercüş’te 6, Kozluk’ta 4 ve Sason’da 3 olmak üzere toplam 25 köyde hayata geçirildi. Kırsal alanlardaki hayvanların suya erişiminin daha düzenli hale getirilmesi amacıyla hazırlanan projeyle, yaban hayatındaki diğer canlıların da suya erişimi kolaylaştırıldı.

‘PROJE İSMİ VE İSMİ VE FİKRİ, VALİ EKREM CANALP’TAN’

İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürü Nurullah Erpolat, Vali Ekrem Canalp’in ‘Serçe parmak’ örneğinin projeye dönüştüğünü belirterek, “Proje, valimiz Ekrem Canalp’in talimatlarıyla hayata geçirilen ve kırsal bölgelerde hayvancılıkla uğraşan köylülerin hayvan içme suyu ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bir projedir. Aynı zamanda yaban hayatına da katkı sağlamak ve doğadaki canlıların suya erişimini kolaylaştırmaktı amacımız. Proje kapsamında köylerimizde içme suyu amaçlı olarak açtığımız ve yetersiz kalan kuyular değerlendirilmiş veya kullanılmayan kuyuları kullanmak amacıyla bunların üzerine panel kurulmuş ve bu panellerden alınan suyla hayvan sıvatlarına aktarılan bir projedir. Projenin ismi Ekrem Canalp’in ‘Bir serçe parmak kalınlığında bile olsa sürekli akan bir suyun hayvanların içme suyu ihtiyacını karşılayabileceği’ düşüncesinden yola çıkılarak verilmiştir. Kırsal alanda hayat vermeyi hedefleyerek, 2024 yılında başlattığımız bu proje kapsamında merkez ve 5 ilçemizde 20 projenin değerlendirilmesi hedeflenmiş ancak bu hedef aşılmış ve toplamda 25 proje hayata geçirilmiştir. Köylülerden çok olumlu dönüşler aldık. Yeni talepler de gelmeye başladı. Bu sistem güneş panelleriyle çalışıyor. Yani herhangi bir elektrik maliyeti yok. 2025 yılındaki hedefimiz ise imkanlar dahilinde minimum 20 projeyi yine hayata geçirmektir. Batman Valiliği ve İl Özel İdaresi olarak köylerimizden gelen bu tip talepleri önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz. En büyük amacımız da köylerimiz de hayvancılığın geliştirilmesine katkı sağlamaktır” diye konuştu.

‘HAYVANLARIMIZ MERADA İSTEDİKLERİ AN SULARINI İÇEBİLİYORLAR’

Beşiri ilçesine bağlı Beyçayır köyünde besicilikle uğraşan Yusuf Erbil (27), hayvanlarda süt veriminin arttığını belirterek, “Geçim kaynağımız hayvancılık. Bütün gün onlarla ilgileniyoruz. Yazın bölge kurak olduğu için su sıkıntısı yaşıyorduk. Hayvanları sulamak için ek maliyetler oluşuyordu. Enerji kaybına yol açıyordu. Günde 3-4 defa tankerlerle, traktörlerle onlara su götürüyorduk. Ancak güneş enerjisi sayesinde, bu proje sayesinde hayvanları merada, anında otlatıyoruz. Hayvanlarımız da memnun biz de memnunuz. Gelişimlerini de görüyoruz. Hayvanlarımız merada istedikleri an sularını içebiliyorlar. Böylelikle de daha rahat ediyorlar. Süt verimini de arttırdı. Hayvanlarımızın daha mutlu olduğunu hissediyoruz biz de. Proje için Batman Valiliği ve İl Özel İdaresine teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

‘HAYVANLAR MERALARDA DAHA UZUN KALIYOR’

Beyçayır köyü Muhtarı Ali Alpkan ise proje sayesinde hayvanların meralarda daha uzun süre kalabildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Köyümüz 100 haneli köydür. 400-500’e yakın büyükbaş hayvanımız var. Küçükbaş hayvanımızda 1500-2000’e yakın. Biz hayvanlarımızı meralara çıkardığımız zaman su sıkıntısı yaşıyorduk. Bizim meralarda bu yalaklar kuruldu. Kurulan güneş panellerinin sayesinde su veriliyor. Hayvanlarımıza günde iki defa su içiriyoruz. Hayvanlarımız bu yalaklar sayesinde meralarda daha uzun kalıyor. Hayvanlarımızın süt verimi artıyor”

Related Posts

Özgür Çelik ifadeye çağrıldı, CHP’den ilk tepki: ‘Fiili gözaltı kararı, açıkça bir gözdağı!’

CHP İstanbul İl Başkanlığı seçiminde “menfaat karşılığı seçime hile karıştırıldığı” suçlamalarını içeren ihbarlara ilişkin, aralarında Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik’in de bulunduğu bazı il başkanlarının ifadelerinin alınmasına yönelik Emniyet’e talimat verildi. Gelişmenin ardından CHP’den ilk tepki, Burhanettin Bulut’tan geldi.

Özgür Özel açıklama yapıyor

Özgür Özel açıklama yapıyor

CHP’li Murat Emir’den AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı’ya tepki: Bu millet seni o şanlı tarihinin çöplüğüne fırlatır

CHP’li Murat Emir’den AKP’li Ahmet Hamdi Çamlı’ya tepki: Bu millet seni o şanlı tarihinin çöplüğüne fırlatır

Manisalı şehidin acı haberi ailesine ulaştı

Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde girdikleri mağarada metan gazından etkilenerek şehit olan Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura’nın (37) acı haberi, Manisa’daki annesi Misliye Ozan ile İzmir’deki eşi Melahat Mangura’ya verildi.

Üvey kızını tüfekle yaralayıp canına kıydı

Kayseri’de Hacı Ahmet D. (76), üvey kızı Yağmur K.’yi (15) tüfekle yaralayıp, aynı silahla yaşamına son verdi.

Önce istinat duvarına ardından başka bir araca çarpan sürücü öldü

Aydın’ın Efeler ilçesinde istinat duvarına, ardından bir araca çarpan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti. Öte yandan hayatını kaybeden sürücünün alkollü olduğu tespit edildi.