Avukat Fırat Epözdemir’in tutukluluğuna itiraza gerekçesiz ret: AYM’ye başvuru yapılacak

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “PKK/KCK” soruşturması kapsamında, 23 Ocak’ta gözaltına alınan ve 3 gün sonra tutuklanan İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi avukat Fırat Epözdemir’in tutukluluğuna avukatı Baran Doğan tarafından itiraz edildi.

“Terör örgütü propagandası ve üyeliği” suçlamasıyla tutuklanan Epözdemir’in itirazını değerlendiren İstanbul 74. Asliye Ceza Mahkemesi, tahliye talebini reddetti. İtirazı 5 günde değerlendiren mahkeme, tahliye talebini neden reddettiğine dair ise herhangi bir gerekçe sunmadı. Kararda, “İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliğinin gerekçesinin yerinde olduğu” ifade edildi.

‘BASMAKALIP CÜMLELERLE İTİRAZ REDDEDİLDİ’

Fırat Epözdemir’in avukatı Baran Doğan, “İtirazın reddi konusunda tartışılarak bir karar verildiğine dair hiçbir değerlendirme yok” dedi. Avukat Doğan, kanundaki “basmakalıp cümleler” tekrarlanarak itirazın reddine karar verildiğini söyledi.

Doğan devamında “Tutuklamaya itirazımızın da hukuka aykırı bir şekilde reddedilmiş olması nedeniyle, tutuklamanın hukukiliğinin denetlenmesi için Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapacağız” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Fırat Epözdemir’in 2015 yılında oluşturulan “Diren Cizre” isimli WhatsApp grubunda yer alarak “örgütsel faaliyetlere katıldığını” iddia etti. 3 günlük gözaltının ardından 27 Ocak’ta İstanbul Adliyesi’ne getirilen Fırat Epözdemir, tutuklamaya sevk edildi.

Savcının sevk yazısında Epözdemir’in, “HDK ve PKK silahlı terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda hareket ettiği” öne sürüldü.

Epözdemir’e yöneltilen “Diren Cizre” grubuna üye olma suçlaması, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bir başka soruşturmaya geçmişte konu olmuştu. Epözdemir bu soruşturma kapsamında verdiği ifadede, 2015 yılında Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyesi olduğunu, çeşitli hukuk kurumları tarafından Cizre’de insan hakları ihlalleri olup olmadığının araştırılması yönünde çağrılar yapıldığını söylemişti.

AKIN GÜRLEK GELMEDEN 4 AY ÖNCE DOSYA KAPATILMIŞTI

“Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ve “silahlı terör örgütü propagandası yapmak”la suçlanan Epözdemir ve ifadesi alınan diğer hukukçularla ilgili soruturma Epözdemir’in tutuklanmasından 4 ay önce, 10 Eylül 2024’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından delil yetersizliği nedeniyle kapatılmıştı.

Akın Gürlek’in, 9 Ekim 2024’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olmasının ardından aynı soruşturmanın kapağı bir kez daha açıldı ve bu kez Fırat Epözdemir için tutuklama kararı verilmişti.

Related Posts

Pakistan’dan Hindistan’a karşı yeni hamle: Orduya tam yetki verildi

Pakistan hükümeti, Hindistan’ın gerçekleştirdiği saldırıya yanıt olarak, Pakistan Silahlı Kuvvetlerine gerekli karşılığı verme yetkisi verildiğini açıkladı. Açıklamada, Hindistan’ın eyleminin uluslararası hukuk çerçevesinde açık bir savaş ilanı anlamına geldiği vurgulandı. Pakistan yönetimi saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığını, 26 kişinin hayatını kaybettiğini, 46 kişinin de yaralandığını duyurmuştu.

Sokakta boynundan bıçaklanan Betül dehşet anlarını anlattı

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, sokakta Betül Ç.’yi (18) bıçakla yaralayıp, telefonunu da gasbedip kaçan ve olaydan 1 gün sonra yakalanıp tutuklanan Çağlar Efe D. (17) hakkında, toplam 26 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Ölümden döndüğünü belirten Betül Ç., “Hala kabuslar görüyorum. Olaydan 2 hafta önce bıçaklamayı planlamıştı ancak başaramamıştı. O zaman tutuklanmadı. En sonunda bıçakladı. O gün ölebilirdim. En ağır cezayı almasını istiyorum” dedi.

Bakanlığın dili değişti

Milli Savunma Bakanlığı, Irak’taki son şehitleri duyururken “bölücü terör örgütü” ifadesini kullanmadı. Açıklamalarda dilin yumuşaması dikkat çekti

Colani, ilk kez Avrupa yolunda: Yarın Fransa Cumhurbaşkanı Macron tarafından kabul edilecek

Barajdaki halk nöbetinin sona erdiği açıklandı. SDG, Tişrin’i Şam yönetimine bırakıyor

Putin, İran Başbakanı Pezeşkiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kremlin tarafından yapılan yazılı açıklamada, Putin’in 26 Nisan’da İran’ın Şehid Recai Limanı’nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için taziyelerini ilettiği belirtildi.

Gazeteci Ayşenur Arslan beraat etti

Terör propagandası yaptığı iddiasıyla hakkında 7,5 yıla kadar hapis talep edilen gazeteci Ayşenur Arslan, yargılandığı davadan beraat etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir